Zanimljivosti

Vedran Kosović u Bukureštu primio prestižnu nagradu Europa Nostra

vedran kosovic

Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine večeras je u Bukureštu primio prestižno priznanje Europa Nostra. Društvo je u kategoriji Heritage Champions pobjednik Grand Pixa. Ova udruga civilnog društva od 1952. godine financira i dovršava projekte istraživanja i konzervacije dubrovačkih znamenitosti, uključujući i Gradske zidine. Udruga je bila blisko uključena u uvrštenje Starog grada Dubrovnika na UNESCO-v popis svjetske baštine 1979.

Svečana dodjela Nagrade za europsku baštinu 2024./Nagrade Europa Nostra, najvećeg priznanja za baštinu u Europi, održana je večeras u kultnom Rumunjskom Athenaeumu u Bukureštu, javljaju organizatori Europe Nostre.

Ovogodišnju ceremoniju dodjele nagrada vodili su Iliana Ivanova, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, i prof. dr. Hermann Parzinger, izvršni predsjednik Europa Nostre.

Banner 300x250 DU 1

Ova svečana dodjela najveći je summit o europskoj kulturnoj baštini 2024. koji se održava u Bukureštu od 6. do 8. listopada, a proglašeno je pet laureata Grand Prixa i dobitnik Public Choice Award za 2024. – dobivaju novčanu nagradu od po 10 tisuća eura.

Uz Društvo prijatelja dubrovačke starine nagrade su dobili Povijesni rudnik Ignacy (Poljska), Saska crkva u Almi Vii (Rumunjska), Shema tradicionalnih poljoprivrednih zgrada (Irska), Građanska obnova tornja i Tsiskarauli (Gruzija).

Pročitajte još

RADIONICA IZRADE KONAVOSKOGA VEZA ZA DJECU Od krpice do poprsnice

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Rođena istaknuta pijanistica Marija Grazio

Dulist

POČINJE DJEČJI TJEDAN Dođite na radionice, susrete i aktivnosti

Dulist