Kultura

VEČERAS U GALERIJI OTOK Otvaranje izložbe fotografija Ivone Vlašić

ivona vlasic 3

U sklopu programa 35 godina Art radionice Lazareti večeras, 18. lipnja, s početkom u 20 sati, otvara se izložba akademske umjetnice Ivone Vlašić naziva ‘AUGENBLICK’. Za postav je zaslužna sama umjetnica te Slaven Tolj, za tehnički postav Nikša Vukosavić, za dizajn Petra Milički i Paratekst.
-Na novim fotografijama Ivone Vlašić sve se odvija u slutnjama i čežnjama, ali ne Ujevićeve “daljine” nego stalne preokupacije umjetnice – prošlosti. Kroz mliječnobijelu izmaglicu, najsličniju zamućenom papiru starih fotografskih albuma gledamo prizore koje je autorica “posvojila” ispreplićući svoje unutarnje svjetove, osobne priče i sjećanja s nekim sasvim drugačijim značenjskim konstelacijama. U ovom ciklusu nije riječ o starim obiteljskim fotografijama ni dubrovačkim vizurama kao u “Horizontima” (2013. – 2016.) u kojima umjetnica začudnim foto-kolažima spaja vremenske slojeve istražujući memoriju njoj poznatih prostornih punktova. Naprotiv, većinu fotografija preuzima iz starih modnih časopisa, neke od njih kupuje na sajmovima antikviteta, te ih sve ponovno fotografira kroz poluprozirni bijeli papir. Autorica tim postupkom stvara vlastiti imaginarni foto-album kreiran intuitivnošću, afirmacijom krhkosti sjećanja i davnih doživljaja, prati kao što sama kaže “senzacije prepoznavanja nekog bliskog ili intimnog, osobnog događaja u onome u čemu ga nema (niti ga je bilo).” – o novom ciklusu radova Ivone Vlašić napisala je povjesničarka umjetnosti, inače viša kustosica i muzejska savjetnica u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik Rozana Vojvoda.
Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Dubrovnik, a ostaje otvorena do 19. srpnja. Možete je razgledati od ponedjeljka do petka u vremenu od 11 do 13 sati, te od 17 do 21 sat.

Foto: Ivona Vlašić

Pročitajte još

Predstavljanje stripa ‘Old Stan or a Fool Fooled’ – ‘Novela od Stanca’ Marina Držića

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 2000. Umro nagrađeni ‘Pomet’ Branko Bonacci

Dulist

[FOTO] Koncertom u Dvoru završio Međunarodni festival ‘Tino Pattiera’

Dulist