Kultura

Večer posvećena Dori Pejačević i Mariji Callas, ali i zaljubljeniku u glazbu – prof. Peru Kušelju

Camerata Epidaurus 27

Program ‘Camerata Epidaurus – Dora & Maria’, konceptualno zamišljen kao otvorena proba, održan je ove subote u intimnom okruženju Doma kulture u Cavtatu – domaći koji su došli uživati u večeri obojenoj emocijama, ali i stranci koji su uživali u programu od Piazzolle do skladbi Dore Pejačević, umjetnike su ispratili snažnim pljeskom nakon ovog jedinstvenog glazbenog putovanja. Večer nije bila posvećena samo velikim damama glazbe – Dori Pejačević i Mariji Callas, već i velikom Cavtaćaninu, zaljubljeniku u glazbu, zaljubljeniku u život – profesoru Peru Kušelju.

‘Razmišljala sam hoćemo li ili ne održati ovu večer, ali ćemo je dodatno posvetiti onome koji je glazbu volio – Peru Kušelju, koji je bio toliko talentiran za glazbu da nam je zapravo želja večeras mu je podariti. Imamo zanimljive kombinacije, budući da se program promijenio. Mislim, ipak, da ćemo večer pretvoriti u prekrasan hommage. Otpratimo one koji nisu više s nama na najljepši način’ – naglasila je pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Epidaurus Cavtat festivala. Ujedno se zahvalila i podupirateljima ove jedinstvene glazbene manifestacije, Mihva galeriji vina vlasnika Tina Sentića. Na donaciji za tratamenat Festivala. I zaista, ova otvorena proba, sasvim spontana večer, bila je itekako uspješna!
Camerata Epidaurus 3

Dakle, iako inicijalno zamišljena potpuno drugačije, večer ‘Camerata Epidaurus’ bila je zapravo kruna one misije kojoj Epidaurus Cavtat festival teži – ljubav, zajedništvo, umjetnost u svim svojim formama, ali i angažman i uključivanje mladih umjetnika na kojima ostaje svijet glazbe. Stoga ćemo prvo njih i spomenuti – ove subote nastupili su Nika Ružarija Orepić na klaviru i Jakov Sekula na violini. Ivana Marija Vidović na klaviru, a Frano Kakarigi na kontrabasu podarili su publici snažan glazbeni impuls, dok je trio Vidović-Sekula-Kakarigi, kroz opuštenu atmosferu nazvan ‘Ad Hoc’, zaključio večer i izmamio dugotrajan aplauz.

Osim glazbe, Epidaurus Cavtat festival publici je podario još i više – ‘Život cvijeća’, poeziju Ivane Marije Vidović, prevedenu na čak četiri jezika i ekskluzivno predstavljenu upravo ove subote u našoj županiji, mada je knjiga sama imala svoju svjetsku promociju. Ivaninu poeziju čitali su – autorica sama, potom povjesničarka umjetnosti Marijke Brekelmans i Ante Tonči Đurković, glumac i suradnik tehnike Festivala. Profesorica povijesti glazbe Franica Krampus Vidović podarila je publici iznimno predavanje o Dori Pejačević, otkrivši manje poznate crtice iz života ove heroine glazbe.
Camerata Epidaurus 8

‘Zapravo sam samo tjelesno ovdje, sve što u sebi osjećam kao življenje i doživljavanje lebdi iznad prisutnoga i vidljivoga i u nekoj dubokoj i lijepoj beskonačnosti vidim u zrcalu svoga osjećanja pokretačke snage u liku ljubljenih bića i tisuće sjećanja izranja poput vodencvjetova na glatkoj površini jezera. U tu beskonačnost osjećaje slijede i misli i tamo promišljam svoje najbolje, jer sve što je dobro i veliko izrasta iz ljubavi. Odlebdjevši u taj najnevidljiviji svijet najosobnije unutarnjosti, postajem tek tada posvema svoje Ja, i to Ja, koje se tada u toj nebeski dalekoj skrovitosti osjeća previše ispunjeno sobom samim, traži izraz, traži odterećenje od toga visokog duševnog pritiska, koji je sam po sebi neka vrsta oduševljenja – i to se oslobođenje ostvaruje kada nastaje skladba’ – zapisala je sama Dora Pejačević o sebi i svom stvaralaštvu.
Camerata Epidaurus 7

Ova večer bila je trajni zapis o tome kako se glazba prenosi iz generacije u generaciju, ako postaje univerzalni jezik kojeg svi ‘čitaju’ i razumiju, svijet u kojem svi uživaju, posvećena onima kojih nema, no čiji će se žar prenositi dalje.

Velika završnica Epidaurus Cavtat festivala – Gala koncert zatvaranja, umjetnički pozdrav do idućeg ljeta i punoljetnosti ove jedinstvene manifestacije, održat će se večeras, 17. rujna u Ljetnom kinu Cavtat s početkom u 20 sati. Bit će to pravo glazbeno putovanje – ‘Epidaurus Tango Embrace – Tango Scugnizzo’ donosi nam napuljsku pjesmu u susretu s argentinskim tangom. Nastupaju Diego Lemmi Moreno, gitara, charango & vokal (Argentina), Davide Ferrante, bubnjevi & udaraljke (Italija), Bruno Salicone, glasovir i programiranje (Italija), Domenico Guastafierro, flauta (Italia). Posebni gost večeri je naš kontrabasist Frano Kakarigi. Večer će uljepšati plesni par Argentinac Lucas Boock & Bianca Vrcan iz dance studija Rojo y Negro

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist