Grad

UŽIVO GRADSKO VIJEĆE Vićan: Ako se iz garaže izvučemo s 80 milijuna kuna ja financiram party svim vijećnicima i užoj gradskoj upravi

gradsko vijece pero vican 180515

U 17 sati počela je sjednica Gradskog vijeća grada Dubrovnika. Na dnevnom redu su među ostalim izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine, Deklaracija protiv izgradnje HE Ombla kao i imenovanje Povjerenstva za javnu garažu te imenovanja i razriješenja

Upravnih vijeća u svih ustanovama u nadležnosti Gradskog vijeća.

TIJEK SJEDNICE:

Izvješće o radu

19:55 Gradonačelnik Vlahušić sa govornice je istaknuo kako je naloge izvođaču davao konzervatsorski odjel ili projektant te kako on ne zna koliko je takvih radova napravljeno.

Demantirao ga je Pero Vićan rekavši kako samo i jedino investitor može dati nalog za izvođenje radova, a ne projektant ili konzervatori.

Istaknuo je kako Grad Dubrovnik čekaju tužbe od strane tvrtke Monte Mont koja izvodi radove na Lazaretima jer će sud utvrditi kako je dio radova zaista izveden te mora biti plaćen.

19:25 Pero Vićan istaknuo je kako je izvješće o radu gradonačelnika po njegovoj procjeni ‘gomila nesuvislih stvari’, te da se njega pita za dnevni red kako se ova točka ne bi našla red vijećnicima.

Komentirajući doprinos DPDS-a gradu prije ‘Vlahušićevih ugovora’ istaknuo je kako su oni i prije davali nove Gradu. Podsjetio je na uređenje ulaza u Grad na vratima od Ploča i Pila istaknuvši kako se toga ne mogu sjetiti oni koji su visokopozicionirani u gradskim firmama, a jučer su došli u grad’.

Naglasio je kako će Grad u slučaju javne garaže platiti najmanje 150 milijuna kuna i to već u ove dvije godine.

Pero Vićan za govornicom potvrdio je kako je upravo on ‘pravni zastupnik’ privatnog vlasnika zemljišta na Lapadskoj obali te rekao kako je upravo on zaslužan što se Gradu vratilo 3500 kvadrata zemljišta iza DTS-a, koje je ‘HT svojedobno oteo’.

Vlahušić je za govornicom rekao kako ne zna da je tih 3000 kvadrata vraćeno gradu te kako će pitati pravnika Darija Obradovića (kojeg je Vićan nazvao cavtatskim filozofom), te ako je to točno da će tamo biti 150 parkirnih mjesta.

Govoreći o javnoj garaži rekao je kako mu nije jasno kako je 150 milijuna kuna bolje od 40 milijuna kuna (trilateralni sporazum koji je bio predložen i povučen sa sjednice Gradskog vijeća 5. prosinca 2014.).

Taj dokument omogućavao je rješavanje svih financijskih problema vezanih za taj projekt i u njemu nije bilo niti lipe štete za nikoga – rekao je Vlahušić te dodao kako je Grad iz svega toga trebao zaraditi.

Mato Franković je istaknuo kako HDZ nije bio upoznat s činjenicom da je ponuda PBZ-a vrijedi samo do 31. 12. 2014. godine, te kako u slučaju da postoji ‘kaznena odgovornost u redovima članova HDZ-a (Dubravka Šuica op.a.)’ žele to razriješiti.

Pero Vićan energično je reagirao ponovivši kako Vlahušić laže ili ne razumije problem garaže’. Istaknuo je kako se  banka htjela naplatiti unutar 40 milijuna kuna, kako joj to ne bi ušlo u rizično poslovanje, a kako su kasnije htjeli nastaviti s postupkom arbitraže.

Rekao je i kako su Lazareti ‘nova javna garaža’, te kako je to razlog zašto se njegovoj stranci ne da dokumentacija oko Lazareta.

-Ako se izvučemo iz javne garaže sa 80 milijuna kuna, odnosno 40 milijuna kuna pa puta dva koliko vi kažete gradonačelniče, svi vijećnici i uža gradska uprava napravit ćemo party, ja ću ga financirati – rekao je Vićan te ponovio kako je Ragusa parking ‘zaboravljena’ iz porazumnog postupka kako bi se preko nje naplatila i PBZ i MIDIA grupa. Grad Dubrovnik naime bio je jamac tvrtki Ragusa parking u projektu javne garaže.

18:56 Nakon što je Vlahušić među ostalim istaknuo kako se ‘rampe na Pilama neće dizati’ jer će se dogovoriti oko plaćanja s agencijama, predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković pitao ga je zašto su onda stavljene i plaćene 197 tisuća kuna.

Vlahušić je rekao kako je jučer proslavio 55. rođendan te kako je odlučio biti ležerniji. Istaknuo je kako neće raditi veći nered na Pilama nego što to jest. Bolje da agencijama ispostavimo račune, a oni ne plaćaju i nama idu zatezne kamate – rekao je Vlahušić.

18:46 Vlahušić je o kritici na svoje izvješće odgovorio kako svih deset lađa Lazareta ima uporabnu dozvolu, ne osvrćući se na kritike medijske napise o tome kako su za Lazarete potrošena sredstva, a tri lađe su ostale neobnovljene. Na kritike na Dubrovački zimski festival Vlahušić je uzvratio kako ‘možda nije najbolji’ no kako je dovoljno pogledati ispred gradske vijećnice.

18:33 Marinko Vlahinić rekao je kako je u iztvješću o radu pronašao navod kako su radovi na kompleksu Lazareta završeni u 2014. godini, te kako smao zbog te laži odbacuje sve u izvješću.

Vijećnička pitanja

18:22 Sanja Putica kritizirala je vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac i Mladen Tarbuk nazvavši to samo jednim u nizu promašenih poteza bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić.

Putica se osvrnula na nedavni skandal oko predstave Elementarne čestice koje su zbog pisca Michela Houellebecqa odnosno njegovih stavova o islamu maknuta s programa LJetnih igara.

Vlahušić joj je uzvratio da ne može razumijeti da to govori kao ravnateljica Gimnazije, već kao glasnogovornica župana DN Nikole Dobroslavića.

”Nikada se nije gradonačelnik uplitao u kulturu. I ne može sebi političar govoriti da Mani Gotovac ili Mladen Tarbuk ne mogu biti na čelu DLJI-a. Ne znam kome ćete objasniti kako čine sramotu Gradu Dubrovniku ili Hrvatskoj. Ne znam koga će to HDZ predložiti umjesto njih dvoje”, rekao je Vlahušić te ustvrdio kako je Michel Houellebecq jedan od najvećih autora u Europi.

Putica mu je na to uzvratil kako je ona profesorica književnosti te kako nikad nije čula da je netko tog autora nazvao najvećim. Kritizirala ga je rekavši kako je pokazao da misli da u Dubrovniku nema nitko tko može voditi DLJI.

18:17 HDZ-ov Blaž Pezo pitao je zašto se u Mokošici forsira lokacija tržnice koja ne odgovara stanovnicima, odnosno u ulici Od izvora, a ne u ulici Bartola Kašića. Drugo pitanje odnosilo se na održavanje komunalnog reda na otocima i okolnim mjestima.

Željko Raguž odgovorio je kako se nigdje ne gura tržnica, te kako je stvar lokacije još uvijek otvoreno pitanje, a Pezo mu je uzvratio kako je javni poziv upućen s već određenom lokacijom.

Raguž je istaknuo i kako su komunalni redari tri dana u Gradu, a dva na otocima i okolnim mjestima.

18:15 Ivan Viđen (Zajedno za grad) zanimalo je kada će biti gotovo INA-ina pumpa ispod Dube, te zašto se dopuštaju građevinski radovi od 7 do 16 kao i blokiranje ulica radovima u tom vremenu.

Vlahušić je odgovorio kako je pumpa trebala biti gotova do polovice srpnja, no kako je problem glavna vodovodna cijev za cijeli Grad koju treba izmjestiti.

18:10 Maro Kristić (Zajedno za grad) tražio je odgovor na pitanje zašto su mijenjani statuti javnih poduzeća, te je li istina kako se to radi kako bi se u Libertas dovelo podobnu osobu na mjesto pomoćnika direktora, bez obzira što u tom poduzeću već postoji mjesto savjetnika s istim opisom posla.

Tražio je i odgovor na pitanje zašto je postavljanjem stupića za ”neposlušne agencije” uklonjen prostor na Pilama koji su građani koristili za kratko zaustavljanje i kada će se taj problem riješiti. Odgovor je tražio pismeno.

18:00 Ivana Lazarević (HNS) tražila je kada će konačno u izradu krenuti prometnica na Lapadskoj obali. Vlahušić je istaknuo kako se tamo mora napraviti otkup zemljišta od nekoliko privatnih kvadrata od ‘pravnog zastupnika za kojeg se nada kako će se drugačije ponašati nego u sličnim slučajevima prije’.

17:50 Marinko Vlahinić (HDZ) pitao je kakva je stiuacija s dodjelom zemljišta braniteljima na Nuncijati. Istaknuo je kako branitelji koji su dignuli stambene kredite ne idu u reviziju, dok oni koji nisu dobivaju pozive za reviziju od Ministarstva branitelja. Htio je znati kako je moguće da se Ministarstvo upliće u odluke Gradskog vijeća.

Vlahušić je odgovorio kako je 64 branitelja dobilo odluku o idealnom dijelu zemljišta, te istaknuo kako se događa da je dio ljudi koji su dobili zemljište na Nuncijati dobili i stan u Mokošici te kako se ne mogu konzumirati dva takva prava. Istaknuo je pak kako se ministarsvo ne može miješati u odluke Gradskog vijeća.

17: 43 Esad Ćustović (DUSTRA) pitao je što će se dogoditi s ugovorom o koncesiji za tvrđavu Imperijal koji je sklopljen za vrijeme Dubravke Šuice, a koji ističe 2017. godine.

Vlahušić je odgovorio kako će ugovor vjerojatno morati na doradu pred Gradsko vijeće.

17:30 HDZ-ov Marko Potrebica pitao je zašto je zamjenica Tatjana Šimac Bonačić potpisala kandidaturu za projekt Europske prijestolnice kulture, a ne on osobno? Drugo pitanje glasilo je kada će konačno useliti korisnici POS-ovih stanova koji istodobno plaćaju rate za stanove paralelno s podstanarstvom. Na sjednicu je donio i kamenu oblogu kojom se oblažu ti stanovi, a poslove navodno vrijedne tri milijuna kuna, navodno izvodi VIAM, u vlasništvu Vlahušićevog brata.

Vlahušić je istaknuo kako će stanari useliti do kraja svibnja, te kako će i danas Tatjana Šimac Bonačić govoriti o projektu EPK.

Potrebica mu je na to uzvratio kako nije odgovorio na nijedno pitanje, počevši od toga tko je najpoznatiji podizvođač u gradu Dubrovniku, pa do toga zašto nije osobno potpisao izjavu časti za projekt EPK. Naravno potrebica je aludirao na činjenicu da je Vlahušić to nije mogao napraviti jer je pravomoćno osuđena osoba.

17:21 Olga Muratti zatražila je skidanje točaka o razrješenju i smjenjivanju školskih odbora, kao i tijela Dječjih vrtića Dubrovnik jer je to u nadležnosti ”osnivača” odnosno gradonačelnika.

Mato Franković je njezin prijedlog odbio s obrazloženjem kako je osnivač upravo Gradsko vijeće, te kako takvih primjera ima kroz cijelu Hrvatsku. Mišljenje Ministarstva uprave koje je u obranu svojih zahtjeva predala Olga Muratti, Franković je odbacio riječima ‘mišljenje je mišljenje’.

U konačnici je njezin prijedlog dao na glasovanje, no za njega je gasovala koalicija HNS-SDP-HSU što je bilo nedovoljno za većinu.

17:20 Na samom početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković istaknuo je kako će sljedeća sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti donesen proračun biti 30. svibnja, a ne 25. svibnja kako bi vijećnici imali više vremena za pripremu. Također s dnevnog reda maknute su točke o razrješenju i imenovanju UV FA Linđo, kao i imenovanje ravnatelja Dječjih vrtića Dubrovnik.

Pročitajte još

[FOTO] Započela je rekonstrukcija vanjskih terena u Gospinom polju

Dulist

Gradonačelnik je uputio sućut obitelji Iva Dabelića

Dulist

Osnovnoškolcima i ove godine besplatne knjige, srednjoškolcima prema Pravilniku

Dulist