Grad

Uz jubilarnu Pilarsku noć izložba starih fotografija

pilarska izlozba naslovna

Pilari se svako ljeto pomno i vrijedno pripremaju za najvažniji im dan u godini – Festu svetog Lovra i Pilarsku noć koja se tradicionalno slavi u Šulića 10. kolovoza, uz pjesmu, iće i piće, sve do zore. Ipak, ove godine su se svemu posvetili još više, jer s ponosom dočekuju jubilarnu 100-tu obljetnicu osnivanja PŠK Penatur.
Uz slavlje pripremili su i posebnu izložbu koja je zamišljena kao projekcija starih fotografija koje već neko vrijeme prikupljaju od ljubitelja i poznavatelja pilarske povijesti i svakodnevice. Pretraživali su se tako zadnjih dana škafetini, ormari i šufiti u potrazi za predmetima, uspomenama i sjećanjima vezanima uz povijest Pila, Pilara, Penatura, kupališta Šulić, Feste svetog Lovra i druženja.
-Fotografije će se vrtiti više puta tijekom večeri u Loopu, a upalit će se kad zamrači platno – otkrili su nam uzbuđeni Pilari koji su prikupili zaista svega; fotografija, novinskih članaka, starih kartolina, plakata koji su najavljivali proslave Pilarske noći, jelovnika i rićeta s jelima koja su se spravljala za Festu svetog Lovra … Tu je i mnogo dragih lica koja više nisu s nama, ali Pilari će ih zauvijek nositi u sjećanju i srcu.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

UDARNA SRIJEDA U Gradu zabilježeno između 8 i 10 tisuća posjetitelja

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] Postavljeni rukohvati u sedam ulica na području Lapada

Dulist