Kultura

UZ 45. OBLJETNICU DJELOVANJA KUD Marka Marojice predstavio slavljenički program

KUD Marko Marojica 6

Danas smo se ovdje okupili kako bi vam pokazali naš prvi korak u obilježavanju 45. godina postojanja KUD-a Marko Marojica. U jednoj slici pokušali smo predstaviti cijelu Župu dubrovačku. Naša prijateljica Ana Demović napravila je logo u kojem je uspjela sažeti bit i suštinu društva. Puno je poskočica u našem kraju od Primorja do Konavala, ali župska je jedinstvena. Dovoljno je spomenuti stav plesača u kojem momak i djevojka su jedan napram drugoga podjednaki. Pokazali smo i obilježja muške nošnje te ona ženske – kolarin – rekao je prilikom predstavljanja loga te programa proslave 45. obljetnice KUD Marko Marojica, Mateo Čanić, umjetnički voditelj društva u petak na glavnom trgu u Mandaljeni.

KUD Marko Marojica danas broji 108 članova, ima nekoliko sekcija, tri plesne grupe od kojih su čak dvije dječjeg uzrasta, tamburaški i mandolinski sastav te mješovitu klapu, a sve je, kako je podsjetio moderator Boris Njavro, počelo tih sad već davnih 70-ih prošlog stoljeća u hotelu Orlando.

– 30. travnja 1976. bio je prvi službeni nastup pod imenom KUD Marka Marojice. Zapravo, dugo nismo znali koji je dan bio početak rada društva, a sad imamo i fotografiju koju nam je poslala članica iz Amerike. Na njoj je, među ostalim, prikazan prvi predsjednik Mato Vlašić i voditelj pokojni Branko Tadić te Branko Lise. Već 45 godina njegujemo plesanje župskih bala, poskočice, mazurke, dueta… kola seljančica koju ćemo, nadam se, u obljetničkom kolu pokazati – kazao je predsjednik KUD-a Ivica Grbić Pajo.

O samom programu, uz napomenu kako će se on realizirati ako epidemiološke mjere to dozvole, nešto više nastavio je Čanić.

– Uz pomoć Općine i Turističke zajednice održat ćemo ovog ljeta plesne nastupe. Svečani koncert bi trebao biti 10. prosinca. Uz njega bit će i sjednica na kojoj ćemo se sjetiti svih trenutaka u proteklih 45 godina. Također, plan nam je napraviti veliku retrospektivnu izložbu fotografija. Naš Ivan Lujo izvukao je toliko materijala i nadamo se da ćemo ga svog uspjeti i pokazati. Ona bi se trebala održati kroz listopad. Pripreme su u tijeku. Bit će i predstava u kojoj će sudjelovati sve generacije KUD-a od plesa do svirke – poručio je Čanić.

Na njega nadovezao se Ivan Vlašić, voditelj tamburaškog i mandolinskog sastava te mješovite klape koji objasnio kako se ljubav prema tradiciji u ovom društvu njegovala od najmanjih uzrasta.

– Nastojimo s djecom odmah početi svirati na žičanim instrumentima kako bi nastavili drevnu tradiciju. Ja sam to osobno počeo raditi već 1993. kad smo se vratili iz izbjeglištva. Nakon što smo bili u crkvi sv. Mandaljene, nekoliko godina smo djelovali u OŠ Župa dubrovačka. Ovu priliku iskoristio bih kako bi pozvao sve djevojke i mladiće koji su prošli kroz KUD da nam se pridruže jer nam fali svirača – dodao je Bašić.

Prisutnima obratio se i sam načelnik općine Silvijo Nardelli koji je pak iznio kako je KUD Marko Marojica upravo najbolje reklama kraja. Svojim nastupima pronijeli su glas o Župi dubrovačkoj diljem cijele Hrvatske.

– Poznata je suradnja našeg KUD-a s ostalim kulturno umjetničkim društvima, ali naglasio bih ipak onu s KUD-om Šokadije iz Starih Mikanovca, Slavonija. Ta 30-godišnja suradnja je rezultirala i potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu između naše dvije općine – zaključio je Nardelli.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist