Grad

‘USKRS U PRIMORJU’ U Gornjim selima vas čekaju igre, radionice i domaći proizvodi!

uskrs u primorju presica

Nakon dvije godine prisilne stanke ponovno se održava manifestacija Uskrs u Primorju – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić na konferenciji za medije, na kojoj se predstavio program ove svima drage manifestacije. Program se održava u Gornjim selima 9., 10. i 23. travnja.
Pročelnica za turizam, more i gospodarstvo Antonela Svilarić rekla je kako manifestacija, ako vrijeme dozvoli, počinje u subotu, 9. travnja pješačkom turom od Lokve na Gromači do Spasovog brda. U poslijepodnevnim satima na Lokvi se održava prigodna prodaja domaćih proizvoda, uz Dešinu radionicu i nastup Linđovog blaga te klape Subrenum. Manifestacija se na Cvjetnicu seli na Osojnik uz tradicionalne igre za djecu i odrasle, uz prigodne nagrade te zabavu uz Matka i Branu. Vikend Malog Uskrsa je pak posvećen djeci. Tada će se, naime, na Osojniku, održati uskršnje dječje igre, izbor najljepšeg penganog jaja, radionice…
-Mislim da u ova dva vikenda pred nama svatko može pronaći nešto za sebe – rekla je Svilarić te napomenula kako je osiguran besplatan prijevoz Libertasovim autobusima tako da je na našim sugrađanima samo da dođu na Gromaču i Osojnik.

O običajima
Voditelj Etnografskog muzeja Ivica Kipre naglasio je kako je Uskrs u Primorju projekt kojim se afirmira i predstavlja naša bogata nematerijalna baština, koja itekako ima što za ponuditi. Osvrnuo se potom i na sam običaj penganja jaja, o kojem prve podatke možemo pronaći još u 16. stoljeću kod Mavra Vetranovića. On je doduše, rekao je Kipre, spomenuo mašćena jaja, a ne pengana tako da su to bila zapravo čisto bojana jaja, no analizom motiva na našim pisanicama, pogotovo primorskih, vidi se kako se tu radi uglavnom o motivima koji se javljaju krajem renesanse i početkom baroka.
– Zanimljivo je da ovaj projekt uključuje i igre koje reflektiraju neke tradicijske elemente kao što su kotrljanje ili valjanje jaja, tucanje, igranje na dinara… Te su igre danas pomalo zaboravljene i mi ih želimo ponovno afirmirati na terenu kako bi naša djeca znala kako se to nekad igralo – rekao je Kipre te istaknuo kako je narod Uskrs nekad vezivao uz sv. Jurja, o čemu svjedoče i riječi: ‘Uskrsenje i crvena jaja, Đurđev danak i zelena trava’.

‘Zaštitimo Primorje’
Ugostitelj Luko Musladin predstavio je novoosnovanu udrugu Agroturizam dubrovačka Gornja sela te pozvao sve one koji se bave turizmom, poljoprivredom ili nekom drugom djelatnošću, ne samo s područja Gornjih sela, već i s Pobrežja, Osojnika, Zatona, Orašca, Trstenoga, Brsečina i Dubravice da im se priključe. Na taj bi način mogli stvoriti novi turistički proizvod.
-Cilj udruge je zaštita ljudi, obitelji, nas koji gore živimo da na tom području možemo živjeti i raditi, da naša djeca mogu tu ostati jer ako ostanu ona onda ćemo imati i baštinu, i folklor, i lijericu, imat ćemo i boba i bobice, i sira i pršuta. Bez ljudi gore neće ovoga ničega biti – iznio je Musladin. Također je rekao kako su Gornjim selima ovakve manifestacije itekako potrebne, kako bi se otvorili prema svijetu te kako bi pokazali svoju izoliranost.
-Ono što je godinama bila mana sad nam postaje prednost. Primorje moramo očuvati onakvo kakvo jest. Bez investicija i gradnje. Moramo se otvoriti, ali moramo ostati kao svojevrstan rezervat jer će nam to biti prednost – zaključio je.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist