Aktualno

Uskoro se opraštamo od kune, evo što trebate znati o euru i dvojnom iskazivanju cijena

placa euro novac0034

Ostalo je još nekoliko dana do odlaska kune u prošlost – od 15. siječnja u Hrvatskoj će se koristiti samo euro. Novčanice eura dolaze u sedam apoena, od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura.

Građani su prva dva tjedna dvojnog opticaja, prilikom plaćanja kunama dobivali uglavnom povrat novca u eurima. Dvojni opticaj trajat će od 1. do 14. siječnja u ponoć. Cijene dobara i usluga iskazivat će se u eurima i kunama do 31. prosinca 2023. Uz iskazane cijene jasno vidljiv mora biti i tečaj.

Građani će moći plaćati i karticama te podizati eure na bankomatima. Kune, do 100 novčanica i do 100 kovanica po transakciji, mogu se zamijeniti do 31. prosinca 2023. bez naknade.

Kovanice i novčanice eura iz drugih zemalja također su važeće, te se i one mogu koristiti za plaćanje. Uz banke i poštu, u Fini će građani tijekom cijele 2023. godine moći zamijeniti kune u euro, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Hoće li se kune moći mijenjati u eure i nakon 2023. godine? Hoće, ali samo u HNB-u. Novčanice kune moći će se u HNB-u zamijeniti u euro bez vremenskog ograničenja po fiksnom tečaju konverzije, a kovanice kunetri godine od dana uvođenja eura.

Kunski krediti su 1.1.2023. automatski pretvoreni u eurske, a kunski s valutnom klauzulom u euru nastavit će bez konverzija jer su ionako gotovo svi parametri (anuiteti i rate) u eurima.

Kunska štednja se automatski od 1.1.2023 pretvorila u štednju u eurima. Kunski tekući i žiro računi postali su eurski (ono što se trenutno zove devizni račun), piše Dnevnik.hr. 

 

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist