Politika

UNATOČ KRITIKAMA I PROTUPRIJEDLOGU Županijska skupština izglasala Deklaraciju sa stavom o ‘velikosrpskom posezanju i svojatanju’

zupanijska skupstina dobroslavic00

Prijedlog Deklaracije o zaštiti baštine, prometnim i ekološkim izazovima Dubrovačko-neretvanske županije usvojen je većinom glasova nakon žestoke rasprave koja je trajala više od dva sata, ali i nakon protuprijedloga Deklaracije koji je iznjedrio SDP. Ipak, njihov prijedlog podržalo je tek devet vijećnika što nije bilo dovoljno. Župan je uvodno objasnio kako je naša županija posebno u posljednje vrijeme izložena onome ‘što smatra prijetnjama i onome što prijetnje i jesu’.

-Mislimo da je, osim reakcije s moje strane kao čelnika ove županije, bilo nužno da se o tim prijetnjama odredi i stav Skupštine. Zbog toga smo napravili nacrt Deklaracije u kojom smo iznijeli jasna stajališta o nekoliko krupnih pitanja, a to su srpsko svojatanje dubrovačkih, hrvatskih književnika i znanstvenika, projekt Gornji horizonti koji apsolutno ugrožava područje županije i vode kao i projekt Zračne luke Trebinje, neprihvatljivo blizu izvorišta Omble. Želimo naglasiti što je to što smatramo ugrozom i čemu se suprotstavljamo i što nećemo ni u kojem slučaju dopustiti – rekao je Dobroslavić.

Dileme na sastanku

Naglasio je kako je želja bila tekst usuglasiti između svih stranki u Skupštini. Na sastanku je, istaknuo je, bilo manjih dilema koje su pokušali riješiti na sastanku čelnika klubova pred skupštinu, ali ipak nisu postigli suglasnost.

-Zbog toga, nažalost, moramo predložiti ovaj tekst uz uvažavanje nekih primjedbi. Smatram da će biti velika šteta ako akt ne donesemo jednoglasno. On će biti jasna poruka – poručio je Dobroslavić i potom pročitao cijeli tekst Deklaracije.

Za raspravu se javio vijećnik Ivo Karamatić koji je naglasio kako mu je žao što će se o ovome pitanju raspravljati, a što se prethodno vijećnici nisu usuglasili i jednoglasno usvojili Deklaraciju.

-Ružno je i ne treba nam lupati u ratne bubnjeve. Mi smo rat imali, krvavo smo ga platili. Ne sjećam se da su nam slali oružje i da su nas podupirali. Sjećam se kako je to bilo i ne daj Bože da nam se to ikada ponovi. Treba na neke stvari reagirati, ali treba ovakve dokumente napraviti promišljeno, trezveno, razumno, ne otvarati s njima rane i davati mogućnost drugoj strani da na Deklaraciju Deaklaracijom odgovora. Treba nam mir, nama je u miru dobro, oni kojima u miru nije dobro, teže ratu. Mi, građani Dubrovačko – neretvanske županije želimo mir. Nama rat ne treba, ne trebaju nam loši prekogranični i međunacionalni odnosi. To što jedan narod živi u svojoj neiživljenoj povijesti i biju neke svoje nedobivene bitke, što se i dan danas u 21. stoljeću bave povijesnim pa i kulturološkim revizionizmom ne treba nas puno uzbuđivati kad znamo od koga dolazi. Ti isti akademici kažu i dan danas da smo mi južni ‘oni’. Mi smo hrvatski narod i ponosni smo na svoju povijest. Mi nismo južni ‘oni’ ni pokatoličeni ‘oni’. Mi smo mi – iznio je Karamatić te sepotom osvrnuo na tekst Deklaracije.

-Ono što je rečeno nije klubu SDP-a neprihvatljivo, ali način na koji je formulirano… ono stvarno. Kome mi upućujemo ovu deklaraciju, koga obavještavamo? Sebe same? Što sebi trebamo dokazivati? U jednom paragrafu kažemo da smo slabo povezani, a u sljedećem članku zahvaljujemo Vladi i kažemo da smo se povezali. Pa to kolidira jedno s drugim – rekao je, među ostalim, vijećnik Karamatić.

‘Nemojte, licemjeri’

-Svojatanje Gundulića nije ekološko ili sigurnosno pitanje. To je pitanje kulturološkog revizionizma. Zračna luka Trebinje je ekološka prijetnja, naravno, ali isticati to kada iznad Omble imamo glavni deponij Grada Dubrovnika, mislim da je licemjerno od nas samih. A, mi sada tražimo tamo neku zračnu luku koja se neće nikada napraviti jer nema nikakvo uporište. To su gluposti i idiotarije. Gornji horizonti je jedino pametno sto posto u ovoj Deklaraciji. Danas govorimo o njima, a odbijamo točku dnevnog reda o navodnjavanju u Neretvi. Nemojte, licemjeri. Nismo, župane, protiv Deklaracije, nego protiv ovakvog teksta koji nije dovoljno pametan i kvalitetan. Ovo će negdje ostati zapisano, ovo mora biti puno preciznije i konciznije. Radimo je da je pokažemo Vladi RH, ona nas zastupa i ona će realizirati projekte koje mi ovdje navodimo, nemamo mi za to mandat – rekao je Karamatić, a spomenuo je i kako do 2027. nema ništa u 44 milijarde kuna vrijednom planu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o autocesti za Dubrovnik.

Vijećnik Marko Giljača istaknuo je da je Deklaracija napisana na sadržajno i logički neodrživ način.

-Tekst je poprilično ostrašćen. Mi tebamo jačati prezentaciju naše kulture, a ne ulaziti u sukob i podizati temperaturu. Dubrovnik je vazda pametno igrao svoju igru i trebamo nastaviti nataj način. Za ovo treba vrijeme i strpljenje, a nažalost, vi nam niste dali vrijeme, a niste imali ni strpljenja. Jedino mogu predložiti da Deklaraciju povučemo i pokušamo izaći s nekim zajedničkim stavom. Ne možemo podržati ovo što ste predložili – rekao je Giljača.

Vijećnik Marko Mujan istaknuo je kako mu se čini da je Deklaracija poprilično nepripremljena.

-Ne znam je li to napravljeno s nekom namjerom. Možda ja ne mogu razumjeti što je ovo napisano ovako. Pokušao sam tekst malo izmijeniti kako bi mi bilo jasnije što se htjelo reći. Nisam tri puta spomenuo Vladu i mislim da je to solidno. Prijedlog je sličan, ali napisan na drugi način. Sam naslov Deklaracije treba sadržavati stav, način, a ne da se mi pitamo o izazovima. Prema tome, ja sam malo preimenovao Deklaraciju. Neke su mi stvari u njoj nejasne. Mi se bavimo situacijom u regionu koja je tisućama kilometara daleko pa dobijemo projektil na našem terenu. Za stav sam da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, ali nisam za to da se zaborave naši heroji i da se o Zelenskom zna više u školi od Blaga Zadra. Treba se znati jasna intencija Deklaracije i s kime imamo problema – iznio je vijećnik Mujan.

‘Aerodrom je prijetnja’

-Mislim da vas je na ovu Deklaraciju potaknuo jedan prozaičan motiv, a to je jadransko-jonska ceste kroz BiH koja bi usput kompletno išla kroz područje federacije BiH pri čemu bi koridor 5C tek kad prođe Osojnik izašao u područje Republike Srpske, a prolazio bi i dijelom Općine Ravno. Ako to nije razlog ipak, moj prijedlog je da radije ostavimo ovu odluku i odgodimo izglasavanje Deklaracije – predložio je vijećnik Pero Jerković.

Vijećnik Teo Andrić naglasio je kako bi sam molio župana da odgodi izglasavanje Deklaracije kada bi znao da će to uroditi plodom.

-Ali, znam da to neće biti tako. Žestoki ste, a ja ću biti miran do besvijesti. Izrečeno je puno različitih stavova. Osnovno je pitanje bilo kome Deklaracija služi i zašto danas? Dijelom smo to čuli, služi i Vladi i nama ovdje i žiteljima naše Županije, ali služi i našim susjedima. Koliko god se ne htjeli svađati, gospodo draga, priznajmo sebi daimamo situaciju. Uvjeravam vas da se velike stvari ne događaju slučajno pa ni ovaj aerodrom kod Trebinja. Moramo se postaviti. Nisu, osim 1990.-ih, spominjali ni Gundulića ni Boškovića. Danas se bude jer je jedan dio srpskog naroda i politike dobio krila. Kad je brat Rus udario, oni kažu ‘nas i Rusa 300 milijuna’ i onda se idu malo igrati. Ja ovo shvaćam kao prijetnju. Aerodrom je prijetnja. Mislim da ne trebamo čekati jer da smo čekali u nekim drugim situacijama, ne znam kako bismo se proveli – poručio je Andrić.

Nakon stanke na zahtjev SDP-a, vijećnik Ivo Karamatić pročitao je prijedlog Deklaracije s određenim izmjenama. Župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na prijedlog istaknuvši kako on ‘govori isto’ i kako ‘ne zna u čemu je razlika’.

-Razlika je jedino u tome što je ovo napisao jedan vijećnik, a ono je prijedlog županijske administracije. Mogli smo jutros o tome raspravljati, nažalost nismo, moglo bi se nešto uzeti možda od ovoga i staviti u tekst, ali ne vidim sad potrebu za tim. Predlažem da se ostane pri izvornom tekstu Deklaracije i da se Skupština o njemu jednoglasno izjasni – poručio je Dobroslavić.

Deklaracija ipak nije usvojena jednoglasno, ali je dobila potrebnu većinu glasova.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist