Grad

UGOVORI PRED POTPISOM Zakupom Biskupskog dvora i prostora u Solitudu do novih vrtićkih kapaciteta

caritas017

Dječji vrtići Dubrovnik zakupit će na 12 godina zgradu Biskupskog dvora po cijeni od 7.963,37 eura mjesečno. Time će se stvoriti uvjeti za otvaranje novih vrtićkih kapaciteta kojih gradu itekako nedostaju. Osim toga, u zakup će se na 10 godina uzeti i poslovni prostor u Solitudu, u zgradi Gospodarskog centra s tim da se mjesečna zakupnina ovdje razlikuje u prvoj i ostalim godinama zakupa. Tako će mjesečna zakupnina za prvu godinu zakupa iznositi 64.000,00 eura, a za ostale godine zakupa 11.500,00 eura.

Naime, gradski vijećnici trebali bi na sjednici Gradskog vijeća usvojiti zaključak o davanju prethodne suglasnosti Dječjim vrtićima Dubrovnik za sklapanje Ugovora o zakupu nekretnine za ova dva prostora s Dubrovačkom biskupijom te tvrtkom DB-Kantun.
-Postojeći kapaciteti predškolskih ustanova Grada Dubrovnika ne mogu zadovoljiti potrebe građana za smještajem djece u dječje vrtiće te nastaju duge liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće i jaslice. U ovoj pedagoškoj godini preko 130 djece predškolskog uzrasta čekalo je na slobodno mjesto u Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjem vrtiću Pčelica. Grad Dubrovnik kao osnivač i nositelj organizacije predškolskog odgoja i obrazovanja na svom području nastoji osigurati dodatne kapacitete za smještaj djece predškolskog uzrasta. U tu svrhu započeti su pregovori s Dubrovačkom Biskupijom o zakupu zgrade Biskupskog dvora i okolnog dvorišta za potrebe otvaranja vrtića – objašnjeno je gradskim vijećnicima, koji će o tome odlučivati.
Sukladno podacima o provedenim upisima za školsku godinu 2023./2024. Dječji vrtići Dubrovnik zaprimili su 326 zahtjeva, a imaju slobodno 219 mjesta. U Dječji vrtić Pčelica pristigla su 142 zahtjeva na 114 slobodnih mjesta.
-Situacija izgleda još dramatičnije kad se uzme u obzir da se predškolske ustanove Grada Dubrovnika u odnosu na broj djece u jaslicama ne pridržavaju u potpunosti odredaba pedagoškog standarda te da na broj djece u skupinama utječe i veliki broj prijavljene djece s teškoćama u razvoju – istaknuto je u obrazloženjima zaključaka.
Oba prostora morat će se, naravno, prije nego što otvore svoja vrata mališanima prilagoditi potrebama smještaja djece.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist