AktualnoUrednički izbor

U zahodima ‘istresli’ više od 800 tisuća kuna

javni wc zahod 2

Dubrovnik i u ovoj godini bilježi odlične turističke rezultate. Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, ne uključujući podatke za nautiku, rast turističkog prometa zabilježen je u osam mjeseci 2019. godine. Turista je više za 14 posto u odnosu na lani, a noćenja za 6 posto. Tragom toga moglo bi se zaključiti kako i određene djelatnosti bilježe porast prihoda, a to se svakako odnosi na prihode od naplate javnih WC-a gradske komunalne tvrtke Čistoća. Prema podacima koje smo dobili, prihodi od naplate javnih WC-a u osam mjeseci ove godine veći su za više od 45 tisuća kuna. Naime, prihodi od naplate javnih zahoda u prvih osam mjeseci ove godine iznose 816.508,23 kuna, dok su u istom razdoblju prošle godine iznosili 771.266,76 kuna. Ako se uzme podatak da je korištenje javnih
sanitarija po osobi 7 kuna, ispada da je u osam mjeseci ove godine javne zahode u Dubrovniku koristilo više od 116 tisuća ljudi, a lani je ta brojka bila na nešto više od 110 tisuća. Spomenimo i to kako je u cijeloj 2018. godini ukupan prihod od naplate javnih zahoda bio 1.122.446,50 kuna.

Proradile i Ploče
No, svakako treba napomenuti kako su prošle godine u funkciji bila samo tri javna WC-a i to u Portu te dva na Pilama, ispod platana i ispod Minčete. Za razliku od lani, ove godine dobili smo još jedan javni zahod i to na Pločama koji je proradio još 1. travnja, no u sustav naplate ušao je tek 1. lipnja.
— U javni zahod na Pločama je utrošeno 147.570 kuna, koji se odnose na radove na objektu i nabavu potrebne opreme kako bi se isti stavio u funkciju. Što se tiče opreme, tu je najskuplji bio sustav naplate u iznosu od 83.850,00 kuna – rekao nam je direktor Čistoće Marko Iveković. Ovome treba dodati i novi javni zahod u Gružu, koji je otvoren krajem prošlog tjedna, ali i zahod u Lapadu, s tim da su oba izvan sustava naplate. Naime, još prošle godine Čistoća je najavila uređenje postojećeg javnog WC-a kraj place u Lapadu. To se i realiziralo.
— Sukladno najavama javni zahod u Lapadu je stavljen u funkciju. Kako se radilo o postojećem objektu, investicija u ukupnom iznosu od 6 tisuća kuna plus PDV odnosila se na potrebno uređenje unutrašnjosti objekta. Javni zahod u Lapadu trenutno nije u sustavu naplate – ističe direktor Iveković.

javni wc zahod 1

Riješeno je konačno i područje Gruža
— Sukladno uočenim potrebama i traženjima Gradskog kotara Gruž ideja o osiguravanju javnog zahoda u Gružu je realizirana 31. kolovoza postavljanjem tipske sanitarne kućice u prostoru parka Luja Šoletića u Gružu – navodi direktor Čistoće.
Objekt površine 14 ‘kvadrata’ povezan je na postojeću infrastrukturu, a sastoji se od muškog i ženskog dijela sa po dvije kabine. Javni zahod u Gružu za sada nije u sustavu naplate, a investicija je vrijedna 147 tisuća kuna plus PDV.
— Postavljanjem sanitarnog objekta u Gružu tvrtka Čistoća i ova gradska uprava odgovorili su na dugogodišnje zahtjeve građana za otvaranjem jednog takvog objekta na području velike cirkulacije ljudi – pohvalili su se prošlog tjedna iz Grada Dubrovnika. Osim podataka o prihodima od naplate javnih WC-a, zatražili smo od ove gradske tvrtke i podatke o troškovima održavanja i popravaka.

Grad ‘na čeki’
Tako su troškovi održavanja i popravaka javnih zahoda u 2018. godini iznosili 33.217,50 kuna i odnosili su se na potrebne radove i zamjenu opreme na javnim WC-ima na Pilama (Brsalje i uz Posat), a u ovoj godini iznose 12.964,00 kuna za manje pojedinačne popravke zbog oštećenja. Ovi su zahodi, podsjetimo, baš kao i onaj u Portu, a kako piše na stranicama Čistoće, opremljeni sofisticiranim sustavom naplate visoke kvalitete u skladu sa suvremenim tehnološkim rješenjima te su u potpunosti automatizirani. Većina unutarnjih prostora obložena je inoksom i tzv. antivandal sistemom koji zapravo onemogućava lomljenje i uništavanje inventara. Prilikom postavljanja novih naplatnih barijera na prilazima, vodilo se računa da isti omogućuju nesmetan prolaz osobama s poteškoćama u kretanju – invalidima, a javni WC-i na Pilama opremljeni su i kabinama za invalide. No, bilo bi dobro kad bi Čistoća ažurirala podatke na svojoj stranici te na popis javnih WC-a dodala i onaj na Pločama, ali i Gruž i Lapad bez obzira što je njihovo korištenje za sad besplatno. Na kraju spomenimo i kako je Grad Dubrovnik u suradnji s Čistoćom imao želju riješiti i problem nedostatak javnih zahoda unutar zidina. Bio je pronađen i adekvatan prostor, onaj bivšeg Express restorana.
— Uspjeli smo dogovoriti da nam država daruje prostor bivšeg Express restorana, koji je sada u derutnom stanju. Planiramo taj prostor dugoročno iznajmiti Čistoći. Tamo nam je plan napraviti javni sanitarni objekt s pet zvjezdica koji je zaista potreban u povijesnoj jezgri. Bio bi dostupan invalidima, ali i opremljen potrebnim rekvizitima za majke s malom djecom – izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za DuList početkom veljače. No, zbog nedostatka novca, konkretno šest milijuna kuna koliko je bilo planirano za uređenje novog zahoda, on neće zaživjeti u tako skoro vrijeme.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist