Grad

U UTORAK U Dubrovniku završna Konferencija o budućnosti Europe

Buducnost Europe 2

Grad Dubrovnik, točnije Kulturna četvrt Lazareti, bit će 5. travnja 2022. domaćin završne Konferencije o budućnosti Europe koju organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Kroz 2021. te početak ove godine održano je devet tematskih Konferencija o budućnosti Europe na kojima su se raspravile teme od digitalne transformacije, budućnosti zdravstvenih sustava do klimatskih promjena.

Zadnja konferencija u ovome ciklusu će biti hibridna, odnosno na njoj će okupiti predstavnici s ranijih događanja, ali i mladi iz Dubrovnika koji će moći fizički prisustvovati, dok će se širi doseg i sudjelovanje omogućiti putem live streaminga.

Moderator događanja bit će Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a jedna od sudionica bit će i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, koja će se obratiti putem video poruke.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

Više o inicijativi Konferencija o budućnosti Europe možete pronaći na ovom linku.

Prijave za Konferenciju o budućnosti Europe koja će se održati u Dubrovniku, 5. travnja moguća je preko ovog linka.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist