Aktualno

U TIJEKU JE NAJVAŽNIJI TURISTIČKI SAJAM S njemačkog tržišta očekuje se 70 milijuna putovanja!

itb berlin 4 1

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Turistička zajednica Grada Dubrovnika nastupaju na ovogodišnjem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu koji se održava od 5. do 7. ožujka. Zakupili su info pult na štandu Hrvatske turističke zajednice uz ostale suizlagače, druge turističke predstavnike u Hrvatskoj.

ITB Berlin je inovativna platforma koja djeluje od 1966. godine. Sajam ugošćuje ključne dionike u industriji turizma iz cijelog svijeta, uživo i online. Izlaže gotovo 190 zemalja i regija iz cijelog svijeta koji su podijeljeni po zemljopisnim i tržišnim segmentima.

U sklopu hrvatskog štanda, održana je i prezentacija te degustacija hrvatskih vina i sireva u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, a osim toga realizirano je i zajedničko predstavljanje hrvatskih subjekata zdravstvenog turizma u okviru Medical & Health Pavilliona posvećenog trendovima i praksama u zdravstvenom turizmu. Osim toga, predstavnici Hrvatske turističke zajednice održali su sastanke s važnim partnerima kao što su Jet2.com/Jet2holidays, Eurowings i KLM/Air France s kojima se razgovaralo o poslovnim prognozama, očekivanjima i povećanje suradnje.

Na sajmu je prisutna i hrvatska turistička delegacija predvođena ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac te direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem.

– Nastup Hrvatske na jednom od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova s dugogodišnjom tradicijom odlična je prilika za dodatno jačanje pozicije naše zemlje kao atraktivne i održive turističke destinacije. Iskazani interes naših partnera i posjetitelja te velika potražnja za putovanjima najbolji su razlog za daljnji optimizam i pozitivna očekivanja u nadolazećoj turističkoj sezoni – izjavio je Staničić i naglasio je da se ove godine očekuje 70 milijuna putovanja s njemačkog tržišta koji će trajati barem pet dana.

– U prva dva mjeseca ove godine njemački turisti su u Hrvatskoj ostvarili 6 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine u kojoj smo ostvarili najbolju predsezonu hrvatskog turizma. Potražnja za Hrvatskom je iznimno dobra, a posebno nas veseli činjenica da je Hrvatska prepoznata kao poželjna destinacija u razdoblju predsezone i posezone što je u skladu sa strateškim ciljevima hrvatskog turizma odnosno razvoja cjelogodišnjeg turizma – rekla je ministrica Brnjac koja je u Berlinu sudjelovala i na Globalnom okruglom stolu vodećih ljudi u turizmu na kojem je tema bila tranzicija turizma te na kojem je predstavila aktivnosti Hrvatske u tom području s naglaskom na reformu turizma i Zakonu o turizmu. Također se sastala i s ministrom turizma Saudijske Arabije Ahmedom Al Khateebom te glavnim tajnikom UN Tourisma Zurabom Pololikashvilijem s kojim je razgovarala o daljnjim koracima suradnje s ostalim europskim i svjetskim zemljama na temu održivosti u turizmu.

Na sajmu ITB prisutan je i nacionalni prijevoznik Croatia Airlines koji je predstavio ovogodišnji ljetni red letenja pri čemu je naglašeno da je tijekom turističke sezone planirano povezivanje Hrvatske s ukupno 28 međunarodnih odredišta, a zrakoplovi Croatia Airlinesa će pritom letjeti na 50 međunarodnih linija.

Dubrovačko-neretvansku županiju je u 2023. godini posjetilo 155.384 turista iz Njemačke koji su ostvarili 687.489 noćenja te se nalaze na drugom mjestu po broju ostvarenih noćenja.

 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist