Aktualno

U SLUČAJU NUKLEARNOG NAPADA I Dubrovčani tražili tablete joda, iz ljekarni poručuju da nema mjesta panici

Geiger Mullerovo brojilo Reportaza DKM DuList

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio ruske nuklearne snage u visoki stupanj pripravnosti diljem Europe, čini se, zavladao je strah od nuklearnog napada. Građani pojedinih europskih zemalja već danima dolaze u ljekarne u potrazi za tabletama kalijevog jodida koji se, među ostalim, osim za liječenje hipertireoze koristi i u hitnim slučajevima zračenja pa tako i radioaktivnog. Iznimka nisu ni Hrvati, ali ni Dubrovčani! Kako su za DuList potvrdili iz Ljekarni Dubrovnik, ‘nekolicina građana potraživala je tablete kalijevog jodida’.

-Ove je tablete moguće dobiti isključivo na temelju liječničkog recepta. Iako ih je moguće dobiti isključivo u ljekarnama, to ne znači da se neće pojaviti na Internetu – dostupnost ne znači da ima istovjetnu garanciju farmaceutske kvalitete i standarda. Što se tiče zaliha, iste ne stvaramo – u slučaju potrebe nabavljat će se na razini Hrvatske – istaknuli su iz Ljekarni Dubrovnik te su istaknuli kako je jako važno naglasiti da mjesta za paniku nema.

Cijelu situaciju komentirala je i predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo. Istaknula je pak kako je Svjetska zdravstvena organizacija propisala protokole u slučaju djelovanja nakon nuklearnih katastrofa te da se one uvijek odnose na uske radijuse, od mjesta gdje je bila nesreća.

-Postoje dva protokola, od 15 km i 20 km. Sličan protokol imamo i u Hrvatskoj. To sada nije opća opasnost i razlog da se na neprimjeren način pokušava dobiti taj lijek jer u suštini taj lijek ne treba. Sigurno će i naša zemlja osigurati dovoljnu količinu lijeka ako bude potrebno. To nije lijek koji se koristi za sve pacijente niti za cijelo stanovništvo. On se koristi za mlađe od 40 godina, po posebnim protokolima, ovisno o tome koliko je osoba stara i koliko ima kilograma – istaknula je Soldo za Dnevnik.hr.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist