Hrvatska

U Saboru predstavljen konačni prijedlog izmjena Zakona o zemljišnim knjigama

sud spisi katastar sudnica 20

U Hrvatskom su saboru predstavljene izmjene Zakona o zemljišnim knjigama kojima se primarno dodatno uređuje pohrana u Središnju pismohranu zemljišnih knjiga te se utvrđuju poslovi Središnje pismohrane zemljišnih knjiga.
Proširen je krug ovlaštenika kojima se omogućuje neposredan pristup i pretraga podacima zemljišne knjige po imenu, prezimenu, nazivu i OIB-u upravnim tijelima županija odnosno Grada Zagreba koji se odnose na pružanje besplatne pravne pomoći, odvjetnike i javne bilježnike. Propisuje se da sve isprave koje se podnose na upis u zemljišnu knjigu moraju biti u elektroničkom obliku ili ispisane na elektroničkom odnosno mehaničkom uređaju. Proširuju se i ovlasti javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave.
Uvedena je mogućnost provođenja obnove zemljišne knjige za jednu ili manji broj katastarskih čestica koji se provodi po službenoj dužnosti, a pojedinačni ispravni postupak se dodatno pojednostavljuje.
Također, prema riječima državnog tajnika, dodatno su smanjeni kriteriji i pojednostavljena je uspostava Baze zemljišnih podatka.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

EVO ŠTO KAŽU GRAĐANI Milanović uvjerljivo vodi u predsjedničkoj utrci, s lakoćom pobjeđuje i u drugom krugu

Dulist

NAJAVLJENO NA KONGRESU U ŽUPI Od 1. studenog rastu cijene veterinarskih usluga

Dulist

Političke preferencije: HDZ zadržava vodstvo, SDP jača, Domovinski pokret u padu

Dulist