Aktualno

U ĐIRU GRUŠKOM PLACOM ‘Krešilo’ je sve, ali cijene na zelenim bancima ostale su iste

Cijena hrane u trgovinama neupitno raste. Navedeno, kažu naši sugovornici, uzrokovao je nedostatak novca među potrošačima uslijed gospodarske krize, ali i vremenski uvjeti zbog čega se pojedine namirnice na tržištu moraju tražiti povećalom, a čime logično njihova cijena i ‘kreši’. Kakva je situacija među malim proizvođačima, provjerili smo obilaskom Gruške place gdje se može pronaći svega blaga, no – pošto?!
— Nije ova sezona za pohvalu kao 2019. Cijene su praktički iste. Nismo ništa povećali, ali ne prodava se. Manji je dosta promet. Mnogi kupci ‘peglaju’ kartice u trgovačkim centrima. Možda im je lakše tako nego ođe, ali ođe je sigurno freškija roba. Ja malo idem u centre da bi viđela pošto je povrće jer doma imamo sve. Netko mi je rek’o da graha uopće nema i da je kilo bilo 40 kuna. Mi cijene ne mislimo povećavat’, osim eventualno one mahuna jer je mi beremo, a cvijet ‘pada’. U mene kilo košta 30 kuna već neko vrijeme. Jutros mi je jedna mušterija rekla da stavim na 50 kuna i da ću prodat’. Odgovorila sam mu da sam ja ođe cijelu godinu i ne bi bilo fer prema ostalima. U mjesec dana može past na 10 kuna. Sve ovisi o vremenu. Ima dosta štete. Napadaju nas divlje svinje. Uništeni su cijeli nasadi. Zato se ovo i zove ‘intrada’. Ako uspije, uspije. Također, zbog vrućine je teško proizvest robu jer koliko god je davali, kvaliteta nije kao što je bila – priča gospođa Neda iz Paljeg Brda na čijem banku se osim graha rogačića može pronaći tri-četiri vrste balančana, krastavci, tikvice, tri-četiri vrste paprika, kapula, tikvice, poveruni, dvije-tri vrste pomadora, rotkvice, salata, rikula, poriluk, smokve, grožđe… i svježi sir od njene sestre iz Lovornog.

blank
Gospođa Neda

Svoj trud ni ne računaju
Isplati li joj se svaki dan prijeći toliku kilometražu, objašnjava nam:
— Imam 70 kilometara iz Konavala do ođe. Litra goriva košta oko 11 kuna. Nalijem 200 kuna i s time mogu tri puta doć’ u grad u vrh glave. 70 kuna plaćamo banak. Tu su i saketi. Ođe sam od četiri sata ujutro do 11 sati pa čovjek mora nešto i pojest’. Ali, isplati se doć’ jer je moja roba. Kad bi je kupovala i davala za nešto niže, ne bi. Svoj trud ni ne računam – dodaje.

blank
Gospođa Dragica

Sezonom nije zadovoljna ni gospođa Dragica iz Mikulića čija nam je ponuda privukla pažnju jer je jedna od rijetkih koja prodaje domaće praske.
Tu su, međutim, i pomadore, šljivarice, mrkva, poveruni, ljute paprike, tikvica, kapula, patate, pipun…
— Nekad je malo bolje, nekad gore. Placa nema pristup pa je lošija prodaja. Kad je više ribe, ima i više naroda. Inače, od mojih domaćih proizvoda uvijek se nešto proda – jeftinije ili skuplje. Sve je poskupilo, a mi smo ostali na istom. Za nas koji dolazimo iz Konavala, mi ne može proć’ ispod 100 kuna za gorivo dnevno. Placarina je prije bila 30, a sad je 70 kuna. Zbog velike vrućine treba dosta vode jer mi nismo blizu kanala kojim se prije natapalo. Vodarina se isto nešto plaćala, ali sad smo platili priključak u Vodovoda i 13 kuna je po kubiku vode – govori gospođa Dragica.

Hoćemo li izdržati?
Da je turizma bilo čitave godine, možda bi računica bila bolja. Stranaca je malo, u biti je pola pola – domaći i gosti, tvrdi.
— Loša je sezona od ribe i prodaje. Cijene su se povećale nešto malo za 10 posto. Restorani uzimaju skuplju ribu, a plava riba – srdela, inćun i ovrate su ođe. 600 grama ovrata dođe 90 d0 100 kuna. Bude i škampa, kozica, mola, škrpina, brancina, a trenutno ima i zubatca – kaže gospar Drago iz obrta Kalamoča. I ondje su osjetili danak krize pa se osim placarine povećao trošak lagerovanja i materijala općenito, tumači.

Gospar Drago

Kako cijene namirnica idu ‘u nebo’, negoduju i kupci koje smo zatekli u jutarnjem obilasku place.
— Osjetila sam da je poskupila hrana, ali ja sam sama pa nekako kuburim. Đe ih je puno, nije lako. Nije skupa samo hrana, nego i sredstva za čišćenje. Išla sam uzet’ prašak i strahovito. S nekim stvarima su stvarno pretjerali. Male su nam penzije. Ja imam tri tisuće kuna i nekako guram. Moji penzioneri imaju i manje. Tisuću do tisuću i po kuna pođe na režije, a ovo drugo pomalo raspoređujem. Kad idem nešto kupit’, vidim da ipak ne mogu sve – ističe umirovljenica Ana.

blank
Gospođa Ana

Lako nije ni onima koji su u radnom odnosu ili su sa strane spremili nešto ušteđevine.

blank
Gospar Vido

— Ima i dva mjeseca da je sve poskupilo za 20 do 30 posto. Često idem po placi i velikim centrima, sve je čudo krešilo. Govore da će još i više bit do Nove godine pa će cijena patata bit trodupla. Prehrana mi zadava najviše brige. Hranu ne morate kupovati svaki dan. Koliko imam s tim se pokrijem. Idem pomalo – tumači gospar Vido. Na odlasku dobacili smo mu kako ćemo valjda izdržati na što nam je uzvratio – ‘Ne vjerujem!’. •ID

Iz tiskanog izdanja DuLista od 25. kolovoza

Pročitajte još

Roberta Metsola nova predsjednica Europskog parlamenta

Dulist

Lovrić Jović: Ovdje se ne radi o nepoznavanju činjenica nego o političkim pobudama

Dulist

ODOBRILA AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA Studenac preuzima Pemove butige

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija