Zanimljiv festival počinje ovu nedjelju, 27. kolovoza, u stonskoj solani. Riječ je o Festivalu soli kojega otvara program ‘Vino, sol i jazz’ u povijesnom ambijentu stonske solane.
Certificirani dubrovački sommelieri predstavit će četiri tipične sorte ovog područja, sve začinjeno jazz standardima i evergreenima Maje Grgić i Igora Vlahušića, s početkom u 19.30 sati
Proizvodnja i izvoz vina bili su, poput soli, vrlo važna grana gospodarstva Republike, stoga ne čudi povezanost Festivala soli s vinom.
Kod principa sljubljivanja hrane i vina, sol ima izrazito važnu ulogu. Poznato je kako se percepcija vina u ustima mijenja ovisno o namirnici koja se s njim sljubljuje. Cvijet soli, poznat kao kavijar među solima, sadrži mnogo važnih minerala u tragovima potrebnih organizmu. Isto tako, koristi se kao začin pri samo serviranju hrane zbog svog bogatog, kremastog i lagano slatkog okusa koji obogaćuje hranu i pojačava njen okus. A na koji način mijenja okus vina, saznat ćemo i kušati tijekom ove vinske večeri.
Uz ovakvo bogatstvo sorti, vina i organskih namirnica, prirodna je i prisutnost vrsnih poznavatelja vina. Zato će, dok vinari brinu o berbi i podrumu, njihova vina predstavljati certificirani dubrovački sommelieri Siniša Lasan, Ksenija Matić, Ana Bitanga Jukić i Frane Kovač.
Ulaznica za programe Festivala soli u Stonu iznosi 10 kuna, za koju svaki posjetitelj dobije vrećicu od 250 gr stonske soli na poklon.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Općine Ston, TZ općine Ston, Dubrovačko-neretvanske županije, TZ Dubrovačko-neretvanske županije i sponzora, te u suorganizaciji dubrovačke Udruge Amorette i Solane Ston i Vila Korune.