Aktualno

TURISTI ZA USKRS? Datumi se pomiču, a najave ‘vise o koncu’

c uskrs060

Gubi li Dubrovnik turističku utrku protiv pandemije koronavirusa? Dok rastu brojke zaraženih, one posjetitelja nimalo su obećavajuće. U kuloarima stoga ne čudi strepnja kako će uskršnji praznici rezultatima, unatoč ‘svjetlijim’ predviđanjima, biti itekako skromni. Ne pomaže ni okolnost što se naša županija tijekom proteklih mjesec svrstava u tzv. crvenu zonu zbog čega, među ostalim, ugostiteljski objekti, izuzev onih koji vrše dostavu i uslugu ‘coffe to go’, ostaju ‘pod ključem’ do kraja ožujka. Jednako je s atrakcijama poput dubrovačke žičare i JU Rezervat Lokrum, a nije na odmet spomenuti ni kako je sve donedavno u čitavoj Hrvat­skoj bila na snazi zabrana uplovljava­nja cruisera. Datumi se pomiču, a aku­mulirana količina turista od početka godine nedostatna je za pričati o ika­kvom prometu.
Skromne brojke
Naime, prema statističkim podatcima Zračne luke Dubrovnik u siječnju 2021. kroz dubrovački aerodrom prošlo je 3.729 putnika dok ih je u istom mjesecu 2020. bilo 19.338. Jasno, posrijedi je iz očitih razloga pad od čak 80 posto, a koji je nastavljen u veljači kad je pak ostvaren promet od 3.548 putnika dok ih je u jednakom razdoblju lani bilo 33.588. U prvih deset dana ožujka ove godine njihova brojka pak je izno­sila neznatnih 1.533. Podsjetimo, za našu zračnu luku i iz zračne luke tre­nutno lete prijevoznici Croatia Airli­nes, Trade air te kroz ožujak imamo charter letove prema destinaciji Kiev. S početkom ljetnog reda letenja, dakle 28. ožujka, poručuju nam iz ZLD, oče­kuju nastavak operacija navedenih prijevoznika uz mogući početak ope­racija Austrian Airlinesa i Lufthanse.
— Zračna luka Dubrovnik je do sada zabilježila otkazivanje letova u predse­zoni tj. u ožujku i travnju 2021. od razli­čitih prijevoznika te je bitno naglasiti da niti jedna ruta i destinacija nisu potpuno otkazane, već su prijevo­znici odgodili početak operacija što je povezano uz trenutnu epidemiološku situaciju – komentirali su na naš upit iz Čilipa. Slična situacija je u Lučkoj upravi Dubrovnik, odnosno u luci Dubrovnik-Gruž gdje je od 1. siječnja do 10. ožujka na privremenom mirovanju do početka komercijalnih operacija usidren brod Crystal Esprit kompanije Crystal Cruises. U istom razdoblju 2020. pak je ovdje zabilježeno devet dolazaka brodova te 3.532 putnika na kružnim putovanjima, a sada prome­tuju tek dvije redovne brodske linije i to one za Elafite te Mljet.

Ostatak pročitajte u novom broju DuLista koji je od srijede na kioscima!

Pročitajte još

Poništen natječaj za ravnatelja Rezervata Lokrum, stigla jedna nepotpuna prijava

Dulist.hr

Lasić osudio napad na sumještane: Nacionalni problem lomi se preko naših leđa!

Dulist

DORH provodi izvide zbog Frankovićevog pozdrava ‘Za dom spremni’

Dulist