Aktualno

TRAGEDIJA U HIDROELEKTRANI Doris Košta: Ozbiljno mislimo podnijeti kaznenu prijavu!

tokic kosta 1

Završeno je treće ročište za tragediju u HE Dubrovnik tijekom kojeg je ispitano troje svjedoka. Opunomoćenica obitelji Doris Košta naglasila je kako od samog početka upiru na to da postoji još čitav niz odgovornih osoba.

-Da ozbiljno mislimo na podnošenje kaznene prijave, pokazuje i činjenica da smo priložili određene materijalne dokaze. Ima tu arhitekt, i danas saslušani svjedok, ima tu osoba koja je zadužena za protupožarnu aktivnost. Sve to ne umanjuje ovu optužnicu koja je podignuta zbog toga što nije postojala valjana materijalna dokumentacija, misleći na građevinsku dozvolu – rekla je.

-Interesantno je i da se taj dokument nije priložio, ne bismo mogli raspravljati o tome je li uporabna dozvola, koju su oni ishodili valjana ili ne – kazala je.

Je li danas imaju valjanu dozvolu, Košta odgovara: ‘Ne!’.

-Apsolutno nemaju valjanu građevinsku dozvolu. Imam njihov podnesak kad sam izričito pitala jesu li ishodili građevinsku dozvolu – rekla je.

-Ministarstvo je odgovorilo, nakon što se priložilo projekt, da to ne spada u nešto što ne obuhvaća građevinsku dozvolu i reklo – morate ishoditi građevinsku dozvolu. Oni su onda želeći u što kraće vrijeme, zbog profita, sa što manje uloženih sredstava, pribjegli jednoj zakonskoj praznini koja govori o uporabnoj dozvoli bez građevinske dozvole! Ispunjavaju zahtjev o legalizaciji i s time žele pokriti formu izvedenih radova. Upravni odjel DNŽ je izvršio nadzor povodom tog zahtjeva. Da je odradio isto svoj posao kako treba, onda bi vidjeli da su izvedeni radovi koji se ne mogu podvesti pod uporabnu dozvolu – naglasila je.

Odvjetnik Hrvoje Tokić je rekao da Hidroelektrana Dubrovnik ima formalnu uporabnu dozvolu.

-Oni tvrde da je to njima dovoljno za rad. Je li to dovoljno za rad? Mislim da to druge institucije trebaju kazati. Iskoristili su neku zakonsku mogućnost da bi dobili uporabnu dozvolu na temelju dokumentacije koju su dostavili. Po meni, za sve radove sanacije prvo trebaju dobiti građevinsku dozvolu, a onda i uporabnu na temelju te dozvole – dodao je.

Rasprava se trebala nastaviti u prosincu, no zbog rekonstrukcije sudnice, rasprava se nastavlja krajem siječnja, odnosno od 23. do 26. siječnja 2024. godine. Svjedočit će među ostalim i Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a, kao i Nikolina Kraljević te već spomenuti Ivo Miletić i još neki svjedoci.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist