Kultura

TONKO SMOKVINA Rekordan broj posjetitelja Umjetničke galerije u 2023., nadmašili 2019.

tonko smokvina

Tonko Smokvina, Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, zadovoljan je jer je sa svojim kolegama uspio kroz 2023. godinu realizirati sve zacrtane projekte.
-Ovo je bila jedna bogata, dinamična i u konačnici iznimno uspješna godina u kojoj smo uspjeli nastaviti ploviti zacrtanim i prepoznatljivim smjerom, godina u kojoj smo realizirali sve planirane programske aktivnosti kroz sve domene muzejskog djelovanja. Pokazatelj uspješnosti svakako je i broj posjetitelja budući da je u 2023. godini Umjetnička galerija Dubrovnik ostvarila rekordan broj posjetitelja uspjevši nadmašiti dotada rekordni broj iz 2019. godine – istaknuo je Smokvina podsjećajući da je izložbenu djelatnost muzeja kroz 2023. godinu obilježila realizacija triju međunarodnih izložbi.

-Najznačajnija je izložba Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca koja je ostvarena u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom te Muzejem moderne umjetnosti Andya Warhola iz Medzilaborca. Od nacionalnih izložbi svakako bih spomenuo i veliku retrospektivnu izložbu Josipa Pina Trostmanna pod nazivom Vatrena paleta Pinove jeseni, kao i izložbu Branko Kovačević (1911.-1988.) Iz dubrovačkih zbirki s kojom smo i zaključili izložbene programske aktivnosti za ovu godinu – rekao nam je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik spominjući se i bogate izdavačke djelatnosti ove kulturne ustanove.
-Kroz izdavačku djelatnost muzeja realizirali smo tisak kataloga koji su pratili sve izložbene projekte.
Jednako tako, 2023. godinu ćemo pamtiti i po značajnim donacijama koje su obogatile Zbirku moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik. Riječ je o trima Bukovčevim portretima obitelji Bibica te pejzažu Mata Celestina Medovića iz njegove najznačajnije faze, kasne pelješke faze – naglasio je Smokvina kojeg smo pitali što nam Umjetnička galerija priprema za 2024. godinu.
-Projekti koji će obilježiti 2024. godinu zasigurno su izložba suvremenog kipara Alema Korkuta, izložba Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća koju organiziramo u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama te veliki projekt Vidljive na kojemu je zastupljeno stotinjak umjetnica, od čega četrnaest dubrovačkih, a radi se o međumuzejskoj suradnji čak pet muzeja, a to su Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Galerija umjetnina Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Umjetnička galerija Dubrovnik. Vjerujemo kako ćemo i u 2024. godini zajedno s našim posjetiteljima uživati u druženju i programskim aktivnostima našeg muzeja – završio je Smokvina.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist