Županija

[TEMAT MORE] Županija: Ulaganje u povezivanje otoka jedan je od prioriteta

luka prigradica vizualizacija 3

Europskim sredstvima financiran je Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci u sklopu kojeg je izgrađen terminal s ukupno četiri veza, od čega je jedan vez od 150 metara, dva od 70 metara s rampama te jedan vez od 40 metra. Na 18.685 m2 zaobalne površine nalaze se stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, tri autobusna stajališta, četiri taksi stajališta te 20 parkirališnih mjesta. Završena je i rekonstrukcija i nadogradnja rive u Donjem Čelu na Kalamoti. Ovim projektom postojeća riva u Donjem Čelu je proširena i nadograđena te je, po završetku investicije, riva duga 56 i široka 11 metara. Izgrađen je i operativni plato čime je omogućen privez trajekata dubine do 4,60 metara.

Pelješac, Korčula i Lastovo
Projekt ‘Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula’ uključivala je poboljšanje temeljnog tla, ojačanje i povezivanje konstrukcije lukobrana, uklanjanje neadekvatne školjere, ugrađivanje nove višeslojne školjere te radove na građevini kojima će se lukobran trajno zaštititi od oštećenja i deformacija što će omogućiti sigurno prometovanje i pristajanje brodova na području zapadne obale luke Korčula te redovito povezivanje luke Korčula s obližnjim otocima i kopnom.
U tijeku je i nadogradnja i obnova luke Ubli na Lastovu koja podrazumijeva i izgradnju još jedne trajektne rampe s pripadajućim vezom duljine 110 metara. Postojeća obala će se produljiti za oko 50 metara. Projekt predviđa i postavljanje nove rasvjete, kao i sve potrebne infrastrukture na području pristana. Županija realizira i najveći infrastrukturni projekt na otoku Korčuli-novu luku Polačište. Luka Polačište imat će 550 metara operativne obale, četiri ukrcajno-iskrcajne rampe, čekališno-parkirališne površine za više od 250 automobila, zgradu lučkog terminala i pomoćne objekte za prodaju putničkih karata.
U budućnosti će se realizirati dva velika projekta – luka Perna u Orebiću i luka Prigradica u Općini Blato koja je prijavljena za financiranje sredstvima europskih fondova. Luka Perna izravno će biti povezana s novom lukom Korčula na lokaciji Polačište, a realizacija ovih dvaju projekata itekako ce doprinijeti boljoj povezanosti naših otoka. Uz samu luku Perna, realizirat će se projekt obilaznice Orebića čime će se u konačnici riješiti gužve u samom centru Orebića te poboljšati kvaliteta života stanovnika ove Općine. Što se tiče luke Prigradica, zahvatom je planirana dogradnja postojećeg lukobrana, novi valobranski objekt s podmorskim pragom te izgradnja sekundarnog lukobrana. Ova investicija iznimno je bitna za tamošnji akvatorij jer postojeći lukobran nije dostatan za zaštitu područja i prihvat plovila prilikom jakog vjetra.
Jednako tako, stvorit će se preduvjeti prihvata plovila javnog pomorskog prometa te prihvata i sigurnog boravka izletničkih plovila.

Banner 300x250 DU 1

Luka i gat u Cavtatu
Nedavno je svečano otvorena i nadograđena luka i izgrađeni gat u Cavtatu koji je u velikom dijelu financiran nacionalnim sredstvima. Uređenje i izgradnja novih luka preduvjet su poboljšanja kvalitete života naših sugrađana, održavanja i povećavanja broja redovitih pomorskih linija, a posredno i razvoja naših otoka i priobalnih područja. Naša županija je među najuspješnijima i po gospodarenju pomorskim dobrom. Svjedoči tome i 288 koncesija. Svakako, Županija kontinuirano radi i na uređenju komunalnih luka. Nakon postavljanja pontona u lučici Batala u Dubrovniku, uređenja luka Porto Uš i Račišće na Korčuli, naše županijskem lučke uprave razvijaju projekte u svim jedincama lokalne samouprave kako bi se u vrlo skorom vremenu realizirao zacrtani cilj – novih 1500 komunalnih vezova za naše sugrađane. Dubrovačko-neretvanska županija kontinuirano ustraje na zaštiti pomorskog dobra, ulaganjima u sva naša područja kao ulaganjima budućnost ovog prekrasnog kraja i budućnost generacija koje dolaze.

Pročitajte još

[TEMAT MORE] Marija Radić: O izazovima i planovima Udruge Stonski školjkari

Dulist.hr

[TEMAT MORE] Vedran Antunica: Pripremaju se ulaganja u rive i lučice

Dulist

[TEMAT MORE] Željko Dadić: Poboljšanje lučke infrastrukture i novi vezovi

Dulist.hr