Aktualno

Tamara Gaćina – najbolja studentica građevine na početku znanstvene karijere

tamara gacina 1

Divno je čuti kad se netko iz naših krajeva istakne i to u nekoj većoj sredini, bude prepoznat po talentu, znanju, vještinama, trudu… U svima koji su sudjelovali, na ovaj ili onaj način, u tom uspjehu to neminovno budi ponos i zadovoljstvo. Od roditelja, preko osnovnoškolskih do srednjoškolskih nastavnika koji su prepoznali potencijal i ‘pogurali’ ga da se razvija. Razloga za ponos i ushit imaju svi koji su sudjelovali u odgoju i obrazovanju mlade Korčulanke Tamare Gaćine. Ona je, naime, neki dan diplomirala na Građevinskom fakultetu u Zagrebu te, kao jedna od najboljih studentica, primila priznanje i održala govor na svečanoj promociji u ime cijele generacije. Da će biti među najboljima dalo se naslutiti još na prvoj godini fakulteta kada je dobila nagradu za postignuti izniman uspjeh.

Asistentica na doktoratu
—To mi je bila iznimna čast i priznanje za sav moj trud, posvećenost i odricanje. Svaki mali korak naprijed motivira me da i dalje težim najboljoj verziji sebe, a ništa to ne bi bilo moguće da nemam izuzetne ljude oko sebe koji me podržavaju i usmjeravaju. Sudjelovala sam u izvođenju i obradi terenskih istražnih radova u sklopu znanstvenih i stručnih projekata Zavoda za geotehniku i to me motiviralo da nastavim svoj daljnji razvoj u struci – rekla nam je Tamara Gaćina, koja ostaje raditi na fakultetu.
—Ponuđen mi je posao asistentice i ja sam ga, naravno, objeručke prihvatila. Upisala sam doktorski studij – smjer geotehnika. Iznimno sam zahvalna za pruženu priliku da budem dio Zavoda za Geotehniku, Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Posebno sam zahvalna profesoru Mehi Saši Kovačeviću koji je uložio mnogo truda u naš napredak. Moje iskreno poštovanje i zahvalnost idu i mojoj mentorici, Profesorici Lovorki Librić, koja je vjerovala u mene i omogućila mi osobni i profesionalni rast. Njihova podrška i vodstvo u ovom važnom koraku na mom akademskom putovanju neizmjerno mi puno znače. Radujem se budućim izazovima – rekla nam je Tamara, koja je već dobro zagazila u znanstvene vode.
—Jedan od mojih prvih znanstvenih izazova je suradnja na realizaciji znanstveno istraživačkog projekta CROSSCADE, financiranog EU sredstvima. Partneri koji sudjeluju u projektu su Zavod za Geotehniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske vode, Infra Plan iz Hrvatske, Zavod za građevinarstvo – ZAG Slovenija i Fakultet građevinarstva i geodezije Sveučilišta u Ljubljani. Projekt ima za cilj rješavanje zajedničkih izazova Hrvatske i Slovenije u odgovoru na prirodne opasnosti kao što su potresi, poplave i klimatske promjene, koje utječu na kritičnu infrastrukturu poput nasipa, mostova, prometne infrastrukture i hidroelektrana. Cilj je povećati otpornost kritične infrastrukture i inputirati komunikacijske kanale koji će poboljšati razinu komunikacije između upravitelja infrastrukture i društava civilne zaštite prije, tijekom i nakon opasnosti – pojasnila nam je Tamara Gaćina te najavila veliku konferenciju dogodine u Gradu.

Konferencija u Dubrovniku
—Naročit mi je izazov i zadovoljstvo biti dio Organizacijskog odbora 4. Europske regionalne konferencije IAEG-a, odnosno Međunarodne udruge za inžinjersku geologiju i okoliš, EUROENGEO 2024., koja će se održati od 8. do 12. listopada 2024. godine u hotelu Dubrovnik Palace. Tema je ‘Inženjerska geologija i geotehnika: Gradimo za budućnost’. Konferencija će se usmjeriti na najnovija istraživanja i inovacije u područjima inženjerske geologije i geotehnike, ističući izazove i prilike za održiv razvoj infrastrukture. Iznimno nam je zadovoljstvo objaviti da smo odabrani kao domaćini sastanka Izvršnog odbora IAEG-a i sastanka Vijeća koje će se održati u sklopu konferencije. Službenici IAEG-a dolazit će u Dubrovnik iz cijelog svijeta. Također, u sklopu konferencije održat će se proslava 60 godina ove međunarodne organizacije – ispričala nam je Gaćina, koja svoju budućnost vidi u glavnom gradu.
—Rođena sam u Slavonskom Brodu, a cijeli život sam na Korčuli. Prilagodba na Zagreb bila je proces koji dijelom još uvijek traje ali s vremenom polako pronalazim svoje mjesto u ovom gradu. Prilagodba na novi grad uvijek donosi izazove, ali također otvara mnoge mogućnosti za rast i razvoj, tako da svakako je plan ostati u Zagrebu – zaključila je Tamara.

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist