Kultura

SUPETART Slojevitost identiteta kroz djela Iris Lobaš Kukavičić

vspvideo110924 34

Dubrovačka umjetnica Iris Lobaš Kukavičić predstavila je u hotelu Supetar u Cavtatu ciklus radova pod nazivom ‘Dimenzije identiteta’. Izložba je dio projekta SupetART, koji kroz jedinstveni artist-in-residence program omogućuje lokalnim umjetnicima da izlažu svoja djela u prigodnom ambijentu hotela.
Ciklus radova inspiriran je poetikom ulične umjetnosti i problematizira fluidnost identiteta. Kroz perforirane slikarske površine, Lobaš Kukavičić otvara novu dimenziju umjetničkog djela, gdje unutarnji slojevi identiteta postaju vidljivi i pristupačni promatraču, a fokus je na međusobnoj povezanosti unutarnjih i vanjskih slojeva identiteta.
-Kroz vizualna promišljanja o dimenzijama identiteta fokusiram se na prikaz višeslojnih dimenzija, gdje se unutarnji svijet pojedinca isprepliće s vanjskim, društvenim uvjetovanostima. Svakim radom nastojim otvoriti prostor za introspekciju i refleksiju o tome kako se identitet transformira u suvremenom svijetu. Kroz proces istraživanja granica između vidljivog i nevidljivog pozivam promatrača da razmisli o složenosti i fluidnosti vlastitog identiteta – istaknula je umjetnica Iris Lobaš Kukavičić na otvorenju izložbe.

-Umjetnost ima moć povezivanja ljudi, a kada se kreativnost naših umjetnika susretne s ambijentom i uređenjem hotela Supetar, rezultat je poseban doživljaj za sve posjetitelje. Širokom lepezom boja i motiva, djela Iris Lobaš Kukavičić savršeno se uklapaju u jedinstveni ambijent hotela Supetar te smo ponosni što kroz ovu izložbu svi posjetitelji mogu uživati u radu umjetnice – izjavila je Nikoleta Kušelj iz Odjela korporativnih komunikacija Jadranskih luksuznih hotela.

Iris Lobaš Kukavičić rođena je 1976. godine u Dubrovniku, gdje danas radi kao izvanredna profesorica na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Mostaru, s posebnim interesom za sakralno slikarstvo. Njezina umjetnička praksa obuhvaća slikarstvo, kiparstvo i multimedijalne instalacije. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te ostvarila četiri javne skulpture (Zagreb, Kopenhagen, Dubrovnik i Koprivnica). Uz izlagačku djelatnost bavi se i grafičkim dizajnom te je surađivala s Vaterpolskim klubom Jug AO.
Projekt SupetART prošle su godine pokrenuli Jadranski luksuzni hoteli kako bi sugrađanima i inozemnim posjetiteljima kroz umjetnost predstavili ljepote mjesta, lokalnu kulturu i stvaralaštvo. Svake godine projekt okuplja nove umjetnike, potičući kreativne susrete između prostora, umjetnika i publike.

Projekt SupetART održava se drugu godinu zaredom, a ovogodišnji je započeo izložbom dubrovačke akademske slikarice Romane Milutin Fabris, koja je predstavila radove iz opusa ‘Homage to Dubrovnik’. Miho Skvrce predstavio je djela iz ciklusa ‘Na rubovima stvarnosti’, a posjetiteljima se svojim djelima pod nazivom ‘Neopipljivo’ predstavila i umjetnica Dubravka Tullio. U sklopu projekta, umjetnica Jasmina Runje nedavno je izlagala svoja djela pod nazivom ‘Gdje je duša?’.
Aktualnu izložbu Iris Lobaš Kukavičić ‘Dimenzije identiteta’ posjetitelji mogu besplatno razgledati do 3. listopada uz prethodnu najavu hotelu na broj 020 479 833.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na Gershwinovoj večeri

Dulist

MIHO SKVRCE: Dubrovački umjetnik predstavio ciklus ‘Refleksije u plavom’

Dulist

[FOTO] Predstavljena nova izdanja knjiga Nelle Lonza, Vesne Miović i Barbare Đurasović

Dulist