Aktualno

STRUČNI SKUP Malostonski zaljev kao primjer uspješnog upravljanja zaštićenim područjem u moru

bistrina skup malostonski 6
sdr

Stručni skup na kojemu se raspravljalo o stanju marikulture u Malostonskom zaljevu održan je proteklog četvrtka u prostorima Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku na Bistrini. Na skupu su predstavljene aktivnosti i projekti Odjela za akvakulturu koji će ovdje provoditi istraživanja i nastavu te opremati nove laboratorije i akvakulturne pogone. Tako su u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim djelovima prirode DNŽ već provedena prva istraživanja pridnenih zajednica pri čemu se došlo do dosad nezabilježenih spoznaja. Također, djelatnici Odjela za akvakulturu i Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku, zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom DNŽ DUNEA, provode dva projekta u sklopu kojih će se razvijati rješenja za uklanjanje otpada iz morskog okoliša te će se pratiti prisutnost mikroplastike u tkivu školjkaša koji se uzgajaju u Malostonskom zaljevu. Dubrovačko-neretvanska županija partner je na projektu kroz koji će se opremiti eksperimentalno mrjestilište kamenice na Bistrini, a u tijeku je i uređivanje biotehničkog laboratorija.

Na skupu su sudjelovali dionici iz Malostonskog zaljeva, znanstvenici te djelatnici ustanova nadležnih za Malostonski zaljev i marikulturu. Na početku su prisutne pozdravili ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Ivo Klaić, ing. Prorektor Stojčić predstavio je najnovije uspjehe Sveučilišta, među kojima je posebno istaknuo uvrštavanje na prestižne liste visokih učilišta, a naglasioje i važnost transfera tehnologije i primjene znanja u gospodarstvu te kao primjer istaknuo suradnju sa školjkarima u Malostonskom zaljevu.

Ministrica Vučković govorila je o aktivnostima Ministarstava i uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova za sektor poljoprivrede, pomorstva i ribarstva i nizu mjera kojima Vlada RH preko resornog ministarstva želi pomoći u ublažavanju krize nastale pandemijom Covid-19. Zahvalila je svima koji su uključeni u projekte i razvoj akvakulture i izrazila buduću podršku ovom važnom gospodarskom sektoru. Pročelnik Klaić istaknuo je uspješnu suradnju znanstvene zajednice i dionika iz područja akvakulture te naglasio da Županija raznim mjerama potiče razvoj strateški važnih gospodarskih grana kao što je akvakultura, te će to i dalje nastaviti.

Djelatnici Odjela za akvakulturu izv. prof. dr. sc. Ana Batoš Cetinić i doc. dr. sc. Kruno Bonačić predstavili su Studiju procjene stanja marikulture u Malostonskom zaljevu u kojoj su prikupili sve relevantne podatke o Malostonskom zaljevu do sada objavljene u znanstvenim i stručnim publikacijama. Naglasili kako se ovo područje istražuje još od 70-tih godina prošlog stoljeća te, uz novopokrenute projekte, ima sve preduvjete da postane ogledni primjer uspješnog upravljanja zaštićenim područjem u moru. Istaknuli su važnost zaštite i sinergijskog razvoja svih djelatnosti u ovom području, gdje se turizam i akvakultura nadopunjuju i ovise o zdravom okolišu. Na kraju su posebno izdvojili aktivnosti potrebne za daljnji napredak u održivom razvoju akvakulture i školjkarstva Malostonskog zaljeva.

Dr. sc. Leon Grubušić, znanstveni savjetnik s Instituta za more i priobalje govorio je o predaciji komarče, koja predstavlja jedan od najvećih problema za školjkarstvo te je predstavio rezultate provedenog ciljanog izlova. Vedran Kunica, mag. ing. maricult. iz Udruge Stonski školjkari govorio je o aktualnom stanju školjkarstva u Malostonskom zaljevu te istaknuo kako je upravo objavljeno da je završen i postupak zaštite izvornosti malostonske kamenice na europskoj razini. Govoreći o suradnji Dubrovačko-neretvanske županije preko svoga Upravnog odjela za gospodarstvo i more s gospodarskim sektorom u akvakulturi, pročelnik Ivo Klaić je izrazio zadovoljstvo ovim skupom, kao do sada najzrelijim i najsveobuhvatnijim pristupom problematici uzgoja morskih organizama u Malostonskom zaljevu te je podsjetio nazočne na sve što je do sada napravljeno u traženju najboljih rješenja, istaknuvši potrebu otvorenog razgovora, prvenstveno sa školjkarima i lokalnom zajednicom, pri čemu je, kao jako dobro polazište za nove uspjehe u razvoju ove gospodarske grane naveo upravo predstavljenu Studiju.

Pomoćnik ministrice iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede mr. sc. Ivan Mišura naglasio je da je akvakultura proglašena strateški važnom granom u Hrvatskoj i da se, u svjetlu novih prilika koje se javljaju nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i školjkari moraju prilagoditi novim okolnostima te iskoristiti mogućnosti koje im pružaju fondovi EU. Kao konkretni primjer brige Vlade RH za poteškoće s kojima se susreću uzgajivači gospodin Mišura je naveo upravo odluku o dodjeli subvencija za štete u uzgoju malostonske kamenice uzrokovane predacijom komarče.

Zahvaljujući svima na odazivu i dolasku u velikom broju, pročelnica Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku doc. dr. sc. Marijana Pećarević zaključila je skup sa željom da prostori Sveučilišta u Dubrovniku na Bistrini doista budu mjesto susreta, razgovora, istraživačkih aktivnosti i suradnje znanstvene, stručne, upravljačke i lokalne zajednice na dobro i korist svim sudionicima daljnjeg razvoja ovog, po svemu, jedinstvenog područja naše Domovine i Mediterana.

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist