Aktualno

ŠTO NAS ČEKA? Gosti iz Ukrajine su lani bili 12. po broju dolazaka u Dubrovnik

grad stradun turisti00 1

Od jutra traje agresija i invazija Rusije na Ukrajinu. Premijer Andrej Plenković, kao i brojni državni dužnosnici, najoštrije su osudili napade na državu s kojom je Hrvatska tijekom posljednjih godina prepoznala potencijal suradnje.

Naime, Hrvatska je u 2020. godini imala čak 25 posto višu robnu razmjenu. Taj podatak iznesen je krajem 2021. na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Kijevu kada su se okupili predstavnici šezdesetak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki ‘jer su prepoznali potencijal suradnje i pozitivne trendove’, istaknuo je na forumu Plenković. Tada je rečeno da je nastavak pozitivnih trendova, po pitanju robne razmjene, zabilježen i u prvih sedam mjeseci 2021., uz rast od 5,2 posto. Osim toga, kako prenosi Izvozni portal, naglašeno je da Ukrajinci pokazuju ogroman interes za Hrvatsku kao turističko tržište.

Pa se nakon jutrošnjih događanja postavilo – hoće li doći do utjecaja na turizam u Hrvatskoj te na dolaske turista iz Ukrajine?

Ukrajinski turisti ostvarili su veći broj noćenja u 2021., unatoč pandemiji COVID-a 19, nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019. godini, rekao je premijer tada.

Podaci iz sustava eVisitor govore da je Ukrajina prošle godine bila 12. na ljestvici država čiji turisti najviše dolaze u Dubrovnik. Tada je bilo 8588 gostiju koji su ostvarili 44.075 noćenja. U 2020. godini ostvarili su dvostruko manje noćenja, nešto više od 21 tisuću. To je opet bilo više noćenja u odnosu na 2019. godinu kada su ostvarili skoro 17 tisuća noćenja. U tom razdoblju su bili 39. na spomenutoj ljestvici.

O povećanju interesa Ukrajinaca za odmor u Hrvatskoj i Dubrovniku, dovoljno potvrđuje posjet novinarki časopisa Ukrainian Travel Gazette našem gradu u rujnu 2020. godine. Tada im je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić naglasila važnost ukrajinskog tržišta za Dubrovnik. Istaknuto je kako su gosti iz Ukrajine bili među prvih deset na ljestvicama najbrojnih turista i broju dolazaka.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist