Zanimljivosti

SRODAN TROPSKOM CIKLONU Čeka li nas večeras prvi jadranski ‘medicane’?

nevrijeme elafiti 2

Nakon pregršt meteoroloških uzbuđenja jučer te prohladne noći, jutros je promjenjivo oblačno, a povećane naoblake i mjestimične kiše već ima na sjevernom Jadranu. Najniže temperature zraka noćas su u Lici i Gorskom kotaru te drugdje u planinskih područjima regije pale do oko nula Celzijevih stupnjeva, u nizinama unutrašnjosti uglavnom 5 do 10°C, a na Jadranu većinom između 10 i 15°C, iako su neke mjerne postaje nedaleko od mora zabilježile još niže temperature, kao npr. aerodrom Zadar (Zemunik) 7,7°C. U ovim trenucima se u Tirenskom moru formira novo ciklonalno polje, piše Medioadriatic.net.

Ono će u drugoj polovici dana uz jačanje prijeći Apenine i prebaciti se u Jadran te u noći na ponedjeljak doći do sjevernog Jadrana te još ojačati. Prema svojoj fizikalnoj strukturi, ovaj atmosferski sustav rotirat će u jednorodnoj zračnoj masi uz postojanje tople jezgre vidljive na nizu modela (MeteoAdriatic ARW, ICON, Swiss-MRF, Harmonie, ECMWF (donekle), GEM, Arpege (donekle)…), što znači da će sustav biti fizikalno mnogo srodniji tropskom ciklonu nego izvantropskoj cikloni, odnosno strukturalno će odgovarati pojavama kakve nazivamo medicane kad se pojave u Sredozemlju. Prognostički modeli sustav većinom smještaju južno/jugozapadno od Istre, s centrom oko sredine Jadrana između Italije i Hrvatske. Po intenzitetu, ovaj sustav bi spadao među slabije zabilježene medicane, no s obzirom na vrlo ograničenu morsku površinu Jadrana za razvoj ovakvih vrtloga, mnogo jače tvorevine ovakvog tipa (vjerojatno) u nas nisu niti moguće, barem uz aktualne temperature morske površine (oko 23°C).

Klasificirali pojavu kao medicane ili ne, ako se ostvare predviđanja prognostičkih modela do kraja dana ćemo imati sve više naoblake, a postupno će i jačati jugo koje će do kraja dana biti pojačano i jako, u noći vrlo jako s olujnim udarima, na otvorenom moru s orkanskim udarima. U blizini spomenutog ciklonalnog vrtloga moguć je i orkanski prosjek brzine vjetra.

Zavisno o stazi vrtloga, u početku bi (tokom večeri i dijela noći) na sjevernom Jadranu mogao uzrokovati buru. U noći će na većem dijelu Jadrana smjer vjetra vjerojatno okrenuti na južni i jugozapadni, i dalje većinom pojačan i jak s olujnim udarima, na otvorenom moru mjestimice orkanskim.

Uz porast naoblake danas do večeri posvuda očekujemo novu kišu koja može biti obilna i potrajat će kroz noć. Očekuje se i grmljavina. Temperatura će porasti u odnosu na jučer, osobito na južnom i srednjem Jadranu gdje će doseći oko 20°C. Prognozirane 24-satne količine kiše se kreću uglavnom između 30-tak (otoci) i 100 litara po četvornom metru (obala), a mjestimice je moguće i više (uglavnom Crna Gora, velebitsko područje, …)

Više pročitajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist