SportUrednički izbor

SPEKTAKL NA GRUŠKOM BAZENU! Premijer Plenković otvorio Europsko prvenstvo i uputio posebnu čestitku Jugu

otvorenje 36. europskog prvenstva u vaterpolu gruz 0

Ceremonijom svečanog otvorenja pred 2500 gledatelja na gruškom bazenu, počelo je 36. Europsko prvenstvo u vaterpolu. Prvenstvo koje se, osim u Dubrovniku, održava i u Zagrebu, otvorio je premijer Andrej Plenković.

– Prije svega velika čestitka u ime cijele Vlade RH vaterpolskom klubu Jug na prvih 100 godina postojanja – istaknuo je premijer, a publika u Gružu ga je popratila glasnim ovacijama.

Izrazio je također želju da se Hrvatskoj ponovi zlato iz Splita od prije godinu i pol dana.

– Ne znam je li jedna zemlja ikada bila domaćin dva prvenstva zaredom, ali sigurno znam da niti jedno Europsko vaterpolsko prvenstvo nije organizirano u samo šest tjedana. Čestitke Hrvatskom vaterpolskom savezu, VK Jugu i svim divnim ljudima koji su odlučili da budemo domaćini ovako velikoga događaja – poručio je premijer.

Uz premijera Plenkovića, svečanoj ceremoniji nazočio je i Branko Bačić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, istaknuvši kako je posebna čast što ugošćujući Europsko prvenstvo ‘ujedno obilježavamo i stotu godinu organiziranog natjecanja u našem gradu, gradu vaterpola’.

– Dubrovnik ima snage i sposobnosti biti domaćin ovakvih velikih sportskih natjecanja. Grad smo slavne povijesti, iznimno vrijedne kulturne baštine, okrunjeni šampion hrvatskog turizma i međunarodno priznati promotor održivosti i upravljanja destinacijom. Možemo jako puno ponuditi na polju atraktivnih sportskih događanja, a Europsko prvenstvo u vaterpolu svakako je dobar put prema tome da postanemo vidljivi na međunarodnoj sportskoj mapi – naveo je Franković.

Na svečanoj tribini bili su također župan Nikola Dobroslavić i ostali predstavnici županijske vlasti, biskup mons. Roko Glasnović te dvoje državnih tajnika iz Dubrovnika, Frano Matušić i Zrinka Raguž.

Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a zahvalio je svim operativcima u Dubrovniku i Zagrebu koji su se protekla tri-četiri tjedna danonoćno radili da bi uspjeli organizirati Europsko prvenstvo.

– Ponosni što nam je ukazano povjerenje za organizaciju najvećeg kontinentalnog natjecanja u vaterpolu i to nakon Zagreba 2010. i Splita 2022. godine – rekao je Drnasin istaknuvši da to dokazuje da su HVS i Hrvatska prepoznati kao organizatori te da se sportaši u našoj zemlji osjećaju ugodno i sigurno.

– Usudio bih se reći da smo prepoznati kao pouzdani partneri, mi kao savez, ali i država u cjelini – naveo je i dodao kako je odgoda natjecanja u Izraelu došla u zadnji tren i da je trebalo brzo reagirati, brzo donositi odluke, u čemu su svi u organizaciji i uspjeli.

Na svečanosti otvaranja govorio je i Josip Varvodić, prvi dopredsjednik European Aquatics-a. Istaknuo je nevjerojatno dobro djelovanje u puno segmenata od Vlade RH, preko HVS-a, Grada i Juga, kako bi se ovo natjecanje u tako kratkom roku održalo u gruškom hramu vaterpola.

Ovaj spektakl nije propustio ni dugogodišnji predsjednik Juga, a danas predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić.

Na ceremoniji u sklopu glazbenog programa nastupila su Četiri tenora, Vanda Winter, Marija Vidović, Goran Karan, klapa Kaše, pijanist Tomislav Parmać, Plesni studio Step’n’Jazz i KD Kolarin. Scenarij i režiju otvaranja potpisuje ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić, a producentica je Lina Njirić iz Dubrovačkih ljetnih igara.

Nakon ceremonije otvaranja svi pratimo utakmicu Hrvatske i Španjolske.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN VATERPOLSKI KAMP ZA MLADE Fatović: ‘Ponekad zaboravim kako je lijepo raditi s mlađima’

Maris Guca

Amerikanac Xavier Rhodes novo pojačanje Košarkaškog kluba Dubrovnik

Dulist

JOSIP MARTINOVIĆ Povijesna bronca na Svjetskom veteranskom prvenstvu

Dulist