Zanimljivosti

SOLARNA OLUJA UDARILA U ZEMLJU Južnije od Dalmacije mogli bismo vidjeti Aurore

aurora borealis dbk daniel pavlinovic

Danas oko 18 sati do Zemlje je došla snažna geomagnetska oluja, koja bi mogla biti slična onoj koja je u svibnju koja izazvala fascinantne aurore vidljive iz Hrvatske, piše Index.

Nova oluja, klasificirana kao intenzivna, s prognoziranom jačinom G4, mogla bi stvoriti aurore koje će se vidjeti daleko prema jugu, sve do Kalifornije u SAD-u i do Hrvatske u Europi, a možda i južnije.

Aurore bi se u Hrvatskoj, u dijelovima u kojima bude vedro, mogle vidjeti u noći s četvrtka na petak. Budući da mogu potrajati satima, pa i danima, entuzijastima se preporučuje da odaberu dobro mjesto bez svjetlosnog onečišćenja s otvorenim pogledom na sjever te da se naoružaju fotografskim aparatima ili mobitelima te strpljenjem.

Sinoć u 03:56 po srednjoeuropskom vremenu (CET) na Suncu je zabilježena velika erupcija praćena impresivnim izbačajem mase. Sunčeva pjega 3848, trenutno okrenuta prema Zemlji, stvorila je dugotrajni bljesak klase X1.8 (slika dolje).

Marko Posavec, astronom amater i entuzijast za nebeske pojave, kaže da je Sunčeva radijacijska oluja, koja je već započela, druga po redu po snazi u aktualnom Sunčevom ciklusu.

– Uskoro se očekuje i dolazak koronalnog izbačaja koji će na Zemlji uzrokovati geomagnetsku oluju, čiji je najpoznatiji simptom mnogima omiljena polarna svjetlost – kaže Posavec.

Nažalost, zbog prelaska fronte preko naših krajeva, većina Hrvatske bit će pod oblacima, a kroz njih se aurora, naravno, ne vidi. Ponešto vedrog neba moglo bi biti eventualno iznad dijelova jadranske obale i otoka.

Banner 300x250 DU 1

Posavec kaže da su svemirske sonde u 18 sati počele bilježiti prve znakove dolaska Sunčeve oluje (grafika dolje).

– Prema najnovijim prognozama, predstava bi mogla početi tijekom večeri, uz moguće jačanje u drugom dijelu noći – ističe Posavec.

– No, prognoze aurore donekle su nalik vremenskim prognozama: nisu baš egzaktne. Vidjeli smo to prije nekoliko dana kada se geomagnetska oluja očekivala u subotu i nedjelju, a dogodila se u ponedjeljak. Te je večeri aurora snimljena iz sjeverne Hrvatske. Snažne Sunčeve oluje imaju potencijal izazvati snažne geomagnetske oluje, praćene spektakularnom polarnom svjetlošću, ali to se ponekad ipak ne dogodi iz niza razloga – navodi Posavec.

Geomagnetska oluja koja upravo počinje trebala bi biti jača od one koja nas je pogodila u ponedjeljak.

Posavec kaže da prognoze ukazuju da bi “jačinom mogla parirati onoj koja nam je donijela uistinu spektakularnu polarnu svjetlost u noći s 10. na 11. svibnja ove godine”.

Foto: Arhiva

Pročitajte još

SVJETSKI JE DAN MENTALNOG ZDRAVLJA Pod sloganom ‘Zdravlje na radnom mjestu’

Dulist

LEGAZ ‘VISI’ U SPONZI Naslikao ga Valter Kožul

Dulist

DANI ASTRONOMIJE Veliki interes pobudilo promatranje Mjeseca, Saturna i Sunca

Dulist