Grad

SLIČNOST S VIZUALOM SVEUČILIŠTA Idejno rješenje projekta ‘Dubrovački ljetnikovci’ plaćeno je 20 tisuća kuna. Još uvijek je ‘radni draft’

logo00

Proteklog tjedna predstavnicima Grada Dubrovnika, tvrtke Dubrovačka baština d.o.o. i Zavoda za obnovu Dubrovnika, voditeljima i naručiteljima projekta predstavljen je vizualni identitet projekta ‘Dubrovački ljetnikovci’, točnije idejno rješenje i to kao dio idejnog projekta postava u ljetnikovcu Gučetić-Lazarević. Projekt za cilj ima revitalizaciju dubrovačkih ljetnikovaca, a idejno rješenje djelo je nagrađivanog dizajnerskog studija ‘Rašić+Vrabec’.

Vidi se sličnost
Čim je rješenje priopćenjem iz Grada Dubrovnika predstavljeno javnosti, izazvalo je niz negodujućih komentara uz istu opasku – kako je iznimno nalik djelu dubrovačkih dizajnerica Nore Mojaš i Made Milićević iz Linear studija iz 2020. godine za Sveučilište u Dubrovniku. U ovom slučaju, radi se o cjelovitom sustavu vizualnog identiteta Sveučilišta, dok je koncept ‘Rašić+Vrbec’ zasad, napominju iz Zavoda za obnovu Dubrovnika, još uvijek ‘draft predloženog rješenja’.

—Idejno rješenje vizualnog identiteta projekta ‘Dubrovački ljetnikovci’ jedan je segment izrade idejnog projekta postava Interpretacijskog centra Ruđera Boškovića u ljetnikovcu Gučetić, odnosno Gozze u Donjem Obuljenom. Vrijednost navedene usluge, a temeljem ugovora koji je sklopljen nakon provedenog postupka nabave, je 20.000 kuna – napomenuli su nam iz Zavoda za obnovu Dubrovnika u službenom odgovoru na upit. Na pitanje jesu li upoznati sa sličnostima s dizajnom vizualnog identiteta Sveučilišta u Dubrovniku Linear studija, kao i je li ta sličnost bila cilj ovog rješenja, odgovaraju kako se zapravo tek ide ka konačnom cilju.

Nalik onom iz 2020. godine
—Rješenje vizualnog identiteta, koje nam je predstavljeno od strane izrađivača, još uvijek je radni draft predloženog rješenja i isto tek treba razraditi, a cilj je da se kroz finalno izvedbeno rješenje uobliči prepoznatljivi vizualni identitet ‘Dubrovačkih ljetnikovaca’ – zaključuju u odgovorima na naš upit. Autorice vizualnog identiteta našeg Sveučilišta, Made Milićević i Nora Mojaš, napominju kako na ovo rješenje zapravo, nemaju komentar. Ističu tek kako ‘rješenje vizualnog identita za Dubrovačke ljetnikovce jako sliči na njihovo rješenje vizualnog identiteta Sveučilišta u Dubrovniku’. Inače, proces promjene vizualnog identiteta Sveučilište je započelo 2018. godine, a iz razloga bolje vidljivosti, prepoznatljivosti i pozicioniranja ne samo Sveučilišta, nego i njegovih sastavnica. Sličan je cilj i projekta ‘Dubrovački ljetnikovci’.

Posveta Ruđeru, revitalizacija ljetnikovaca
Kako navode u službenoj objavi iz Grada Dubrovnika, budući interpretacijski centar posvećen je znamenitom Dubrovčaninu, velikom hrvatskom matematičaru i znanstveniku Ruđeru Boškoviću, a bit će smješten u ljetnikovcu Gučetić. Cilj smještanja Interpretacijskog centra Ruđera Boškovića u ovo zdanje jest revitalizacija ljetnikovca kao društveno-kulturnog centra Rijeke Dubrovačke koji će prvenstveno biti namijenjen građanima i lokalnoj zajednici. Ljetnikovac i interpretacijski centar istovremeno će biti dostupni i turistima te će doprinijeti diverzifikaciji i disperziji ponude. Ovaj ljetnikovac, kao i drugi objekti ladanjske arhitekture u vlasništvu Grada Dubrovnika – Restić i Bozdari zahtijevaju potpunu rekonstrukciju i adaptaciju, za što će se tražiti sredstva iz dostupnih fondova Europske unije. Tijekom 2022. godine za ljetnikovac Gučetić-Lazarević planirano je dovršenje glavnog i izvedbenog projekta kako bi se mogao prijaviti na financiranje putem EU fondova. Također, tijekom ove godine planirana je i izrada idejnog projekta za rekonstrukciju ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda, zaključuju iz Grada Dubrovnika.

Foto: Sličnost vizualnog identiteta projekta ‘Dubrovački ljetnikovci’ s cjelovitim sustavom vizualnog identiteta Sveučilišta u Dubrovniku

 

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist