Jannette Razum jedna je od naših ‘najslađih’ suradnica!
Simpatična slastičarka rođena je 1988. godine i živi u manjem mjestu pokraj Samobora. Po struci prvostupnica ekonomije s nekoliko godina radnog iskustva u turizmu, trenutno je domaćica, posvećena obitelji, ali i ljubavi prema slasticama. Upravo ta ljubav povezala nas je početkom ove godine, a s Jannette smo htjeli i na najslađi način ‘zaključiti’ ovu, 2017. godinu. Tako nam je ova vrsna majstorica kolača i torti, koja vodi sjajnu stranicu ‘Slatki svijet torti i kolača’, za božićni broj DuLista pripremila čak šest ukusnih recepata za slastice uz koje će vaša blagdanska trpeza biti još ljepša i ukusnija!
Jannette nam je pripremila božićni Semifreddo s kandiranim voćem, raspuknute keksiće, tortu s narančom, bademima i suhim smokvama, božićnu Caprese tortu i za kraj svima omiljene brze prikle s jogurtom i hrostule!
Biskviti, kreme, priprema, voće… U našim receptima saznajte baš sve male tajne za najslađi Božić
BOŽIĆNI SEMIFREDDO S KANDIRANIM VOĆEM
4 žutanjka
80 g šećera
2 vanilin šećera
400 ml slatkog vrhnja
1 žlica naribane korice naranče i limuna (mix)
50 g sitno sjeckanih pistacija
100 g kandiranog voća
½ žličice arome gorkog badema
Žutanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa kuhajte na pari dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. Kremu kuhajte otprilike 10 minuta, maknite s vatre pa pažljivo izmiješajte s tučenim slatkim vrhnjem. U smjesu na kraju lagano umiješajte kandirano voće, pistacije te naribanu koricu limuna i naranče. Duguljasti kalup za pečenje (cca 10×30 cm) obložite prozirnom folijom pa ulijte pripremljenu smjesu. Semifreddo spremite u zamrzivač preko noći. Idući dan Semifreddo izvadite na tanjur za posluživanje, pažljivo uklonite foliju i režite na tanke šnite. Po želji, poslužite s toplim karamel preljevom.
RASPUKNUTI KEKSIĆI
Smjesa za kekse
200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
200 g čokolade za kuhanje
1 žličica kakaa u prahu
2 jaja
80 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Ostalo
kristal šećer
šećer u prahu
Čokoladu i maslac otopite zajedno na pari i ostavite neka se malo ohladi. Zatim dodajte sol, jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte. Na kraju kuhačom umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku tri sata. Od pripremljene smjese oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, uvaljajte ih u kristal šećer, a zatim i u šećer u prahu. Kuglice posložite u lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite 10 minuta na temperaturi od 170 ° C.
TORTA S NARANČOM, BADEMIMA I SUHIM SMOKVAMA
Biskvit s bademima i smokvama
4 jaja
2 bjelanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer
150 g badema
100 g suhih smokava
80 g oštrog brašna
sok i naribana korica 1 naranče
Krema od naranče
2 jaja
2 žutanjka
200 g šećera
sok i naribana korica 1 naranče
250 ml mlijeka
50 g gustina
60 g maslaca
200 ml vrhnja za šlag
BISKVIT S PRŽENIM BADEMIMA I SUHIM SMOKVAMA
Bademe kratko tostirajte u pećnici, ohladite ih i sameljite. Suhe smokve očistite od peteljki pa ih sitno nasjeckajte. To ćete najlakše i najbrže napraviti uz pomoć sjeckalice. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto miksajte sa šećerom i vanilin šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Zatim dodajte sok i koricu od naranče, pripremljene bademe i smokve te oštro brašno. Kuhačom sve lijepo sjedinite, a na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite 30–40 minuta na nešto nižoj temperaturi od 160°C. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.
KREMA OD NARANČE
Jaja i žutanjke izmiksajte sa šećerom, gustinom te sokom i koricom od naranče. Mlijeko zagrijte do vrenja. Vrelo mlijeko pomalo ulijevajte u posudu s izmiksanim žutanjcima i miješajte sve pjenjačom. Vratite smjesu natrag ulonac u kojem se kuhalo mlijeko pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maknite kremu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Kremu premjestite u posudu za miksanje. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Ohlađenu kremu kratko izmiksajte, a zatim ju pomiješajte s tučenim slatkim vrhnjem i miksajte dok ne dobijete potrebnu čvrstoću.
SLAGANJE TORTE
Ohlađeni biskvit prerežite po sredini tako da dobijete dva dijela jednake debljine. Prvi biskvit premažite polovicom kreme, prekrijte ga drugim biskvitom pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Tortu prije posluživanja ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a bilo bi idealno kada bi preko noći bila u hladnjaku.
BOŽIĆNA CAPRESE TORTA
5 jaja sobne temperature
200 g šećera
2 vanilin šećera
200 g maslaca sobne temperature
200 g čokolade za kuhanje
300 g badema
1 žlica ruma
½ žličice cimeta
naribana korica ½ naranče
Bademe sameljite ili usitnite u blenderu i ostavite sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu koricu naranče. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato ju posipajte šećerom u prahu.
BRZE PRIKLE S JOGURTOM
300 g glatkog brašna
2 jaja
200 g tekućeg jogurta
50 ml mlijeka
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
1 žlica ruma
1 žlica rakije
Jaja izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i soli pa nastavite miksati i dodajte sve ostale sastojke – jogurt, rum, naribanu koricu limuna i naranče, brašno i prašak za pecivo. Ulje zagrijte u visokom lončiću pa žlicom namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto. Pomozite si drugom žlicom, oblikujte prikle i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pečene prikle stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće prikle posipajte šećerom u prahu i poslužite se! Ukoliko volite, u smjesu od prikala možete dodati i malo grožđica.
HROSTULE
500 g glatkog brašna
2 jaja
3 žutanjka
1 žlica šećera
2 žlice ruma ili rakije
10–12 žlica mlijeka
šećer u prahu za posipavanje
Jaja i žutanjke izmutite pjenjačom pa dodajte u brašno koje ste prosijali u veću zdjelu. Zatim dodajte šećer, rum i malo, pomalo mlijeka pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku. Tijesto malo premjesite pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Izrezujte dugačke i uske trake, približno 2×15 cm. Hrostule vežite u lagani čvor ili ih ostavite u obliku traka. U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići, znat ćete da je ulje dovoljno zagrijano. Dodajte po nekoliko krostula i pecite ih uz neprestano miješanje dok ne poprime zlatno žutu boju, otprilike pola minute. Pržene hrostule stavljajte na papir da upiju masnoću, a zatim ih još tople pospite šećerom u prahu.