KulturaZanimljivosti

Sedam dubrovačkih brodova u španjolskim pomorskim operacijama

Igor Mihajlovic 1

Dubrovački muzeji u srijedu 23. ožujka s početkom u 11 sati organiziraju u Pomorskom muzeju predavanje diplomiranog arheologa i povjesničara Igora Mihajlovića pod nazivom ‘Dubrovački brodovi i pomorci u španjolskim pomorskim operacijama 1580. – 1588.: nove spoznaje prema arhivskim izvorima’.

Autor predavanja govorit će o dubrovačkim brodovima i pomorcima koji su sudjelovali u tri pomorske operacije koje je provela Španjolska u razdoblju između 1580. i 1588. Tijekom audijencije kod španjolskog potkralja u Napulju 1581. dubrovački poslanik naveo je podatak da je čak 35 dubrovačkih nava bilo uključeno u osvajanje Portugala godinu dana ranije. Sedam velikih dubrovačkih brodova navedeni su kao sudionici u pohodu na Azore 1581. – 1583. U obje ekspedicije, korišteni su za prijevoz trupa i zaliha te nisu sudjelovali u pomorskim bitkama.

Jedna od nava „San Nicolò“, pod zapovjedništvom kapetana Marina Prodanelića, nije bila uključena samo u pohodima na Azorima 1582. / 1583., nego i u slavnoj španjolskoj „Nepobjedivoj armadi“ 1588. godine. Ostali dubrovački brodovi koji su sudjelovali u napadu na Englesku 1588. godine bili su „Santa Maria della Grazia e San Giovanni Battista“, „Santa Annunziata“ i „Santa Maria del Bissone“. Nijedan od navedena četiri broda nije se vratio u Španjolsku odnosno u Dubrovnik.

Igor Mihajlović rođen je 1980. godine u Zagrebu. Diplomirao je arheologiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine. Iste godine zaposlen je u Odjelu za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Sudjelovao je na brojnim podvodnim istraživanjima u hrvatskom podmorju. Fokus njegovih istraživanja je pomorska povijest i naoružanje trgovačkih brodova od 15. do 17. stoljeća. Trenutno je na doktorskom studiju arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom: ‘Razvoj topničkog naoružanja na trgovačkim brodovima od 1450. do 1650. godine prema nalazima iz hrvatskog podmorja’.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist