DuList IN

SARA RENAR STIŽE U GRAD Nastupam na Dan žena, svoj rođendan i obljetnicu izlaska albuma!

sara renar tajana dedic starovic 002 1

Izrazito me veseli povratak u Kazalište Marina Držića. Zadnji put sam u kazalištu nastupala 2017. godine. To se sad čini kao neki drugi život – reći će nam draga sugovornica ususret važnom joj koncertu. Ona je Sara Renar, nagrađivana zagrebačka kantautorica i jedno od najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Sara nam je otkrila nešto više o svom skorašnjem koncertu, za nju važnom, simboličnom datumu. Iz više razloga…

— Nastupam na Dan žena, svoj rođendan i obljetnicu izlaska albuma ‘Šuti i pjevaj’ tako da je slavlje trostruko! Spremila sam jedan presjek starih i novih pjesama. Sada smo trio na bini, a novost je da imamo i vlastitog čovjeka za rasvjetu, Dubrovčanina Marka Mijatovića – priča nam vrijedna glazbenica. Inače, u bogatoj glazbenoj produkciji iza nje možda je najsnažnije odjeknuo upravo spomenuti album ‘Šuti i pjevaj’, objavljen u izdanju Croatia Records prije godinu dana, na Dan žena. Inače, Sara je skromna, ali – kritika ga je gotovo jednoglasno ocijenila kao njen najbolji i najzreliji album u karijeri koji je potvrđen i sjajnim koncertnim nastupima u HNK Šibeniku te u Aquarius klubu u Zagrebu.

sara renar tajana dedic starovic 001 1

‘Šuti i pjevaj’ poruka je tisuće glasova koje Sara Renar zaokružuje u ovo snažno djelo. Stoga je pitamo – nekoliko godina nakon, čujemo li još uvijek samo ‘Šuti i pjevaj’ ili se situacija promijenila, bar što se tiče žena na ‘glazbenoj karti Hrvatske’?
—Volim vjerovati da svake godine bar malo napredujemo što se tiče prava žena, no također mi je jasno da je za ispravljanje tisuće i tisuće godina povijesti položaja žena kao vlasništva, robe ili u najboljem slučaju drugotnog ljudskog bića potreban rad i napor više generacija – kratko će, ali oštro naša glazbenica. Mi se njenim glazbenim porukama itekako veselimo, a vi ne propustite nešto drugačiji, snažniji i usudimo se reći – istinski Dan žena, uz moćan glas djevojke okrunjene Porinom i djela koja vas vode u svijet jazza, rocka, bluesa, trip hopa, elektronike…


BOGATA GLAZBENA KARIJERA
Više od ‘djevojke s gitarom’
Sara Renar iza sebe ima pet diskografskih izdanja. Album ‘Djeca’ je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP ‘Jesen’ Renar nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji najbolje vokalne izvedbe. ‘Tišina’ iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a album je zaslužio nominaciju i IMPALA za europski album godine. Live album ‘Gdje povlačiš crtu’ odjeknuo je u svim medijima, a prema svim kritikama je revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju. U posljednjih pet godina Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem Europe i regije nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima.

Pročitajte još

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist