DuList IN

S NATJECANJA FLORISTA U SPLITU Vjenčani buket Ivane Mustapić oduševio žiri

ivana mustapic split0001

Dubrovačka floristica Ivana Mustapić ostvarila je sjajan uspjeh na 40. međunarodnom natjecanju florista u Splitu. U iznimno jakoj konkurenciji među kojima su bili ponajbolji europski floristi, njezin vjenčani buket osvojio je prvo mjesto dok je na zadanu temu Ivana sa svojom cvjetnom kreacijom ‘Ispod duge’ bila druga.

Suce je osvojila nježnim bojama cvijeća protkanim romantičnim materijalima što se prema riječima predsjednika žirija Međunarodnog cvjećarskog kupa u Splitu, Simona Ogrizeka iz Slovenije, pokazalo kao dobitna situacija.

– Ivanin rad pratim već par godina i ona je svake godine sve bolja. Vrlo je dobra u kombinacijama boja, kao i tekstura i njezine kompozicije su zaista, zaista zapažene. Gledajte, ona mora normalno raditi za svoj život kao i svi mi cvjećari i rijetko se stižemo za natjecanja pripremati mjesec ili dva. Zbog toga su škole one na koje se trebamo osloniti i zbog toga takvi natjecatelji imaju koji bod više. Kad bi se Ivana mogla pripremati tri mjeseca prije natjecanja smatram da bi bila ultra prva – rekao je vrhunski slovenski florist Simon Ogrzek, koji već deset godina dolazi na natjecanje u Split.

A da Ivana stvara trendove potvrdio je baš Ogrzek koji je naglasio kako je njen vjenčani buket ima ‘ono nešto’ što će se tražiti narednih nekoliko godina.

– Natjecanja su ona koja stvaraju trendove. Na natjecanjima floristi pokažu nešto novo. Možda neku novu tehniku, novi prijam, novu mogućnost, kombinaciju boje. Ako je to zaista posebno, to postane trend. A ove godine? Pažnju mi je privuklo puno materijala koji odišu elegancijom i romantičnim bojama. Uz engleske ruže koje su jako popularne, privlače aranžmani u bijeloj, tirkiznoj i ružičastoj, dakle nježnim bojama. Spoj svog tog cvijeća, boja i materija podsjećaju na vrtove naših baka. Ti aranžmani su u trendu, i bit će još godinama tako.

Predsjednik žirija Simon Ogrizek je naglasio kako je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim natjecateljima na ovogodišnjem jubilarnom izdanju Međunarodnog kupa u Splitu.

– Kolega Belgijanac je potvrdio da ni u njegovoj zemlji natjecanja nisu takve razine. A na pitanje gdje bi svrsta hrvatske floriste u jakom europskom okruženju kaže:

– Nizozemci nisu više najbolji u aranžiranju cvijeća. Floristi iz Mađarske i skandinavskih zemalja puno rade i prednjače u filigramskom oblikovanju i aranžiranju cvijeća. Dokaz da su i Hrvati među najboljim europskih zemljama u aranžiranju cvijeća je drugo i četvrto mjesto u ukupnom poretku u na ovom natjecanju – rekao je slovenski florist i član žirija brojnih međunarodnih natjecanja.

U razgovoru s Ogrezekom nismo mogli, a ne dotaknuti se Dubrovnika, koji bi svakako bio spektakularna kulisa jednom florističkom natjecanju.
– Natjecanje u Dubrovniku bi bilo prava senzacija, ali tu je loptica na strani Grada ili možda asocijacije florista, gradskog udruženja i svakako lokalne turističke zajednice koji bi trebali nešto takvo željeti napraviti u Dubrovniku. Međunarodni kontakti koje Hrvatska ima su sigurno pravi i ako bi Grad Dubrovnik pokazao interes, takvo natjecanje sigurno bi bilo vrlo dobro i kvalitetno organizirano.

Ivana-Mustapic

 

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca