Dubrovnik je odnedavno postao bogatiji za novu fine dining lokaciju. U srcu grada, a opet skrivena od užurbanosti, Villa Orabelle smještena je tik do plaže Bellevue. Kaskadno postavljena na samim liticama u simbiozi s morem i borovima pruža jedan od najljepših pogleda na nepregledan horizont. U ovom intimnom ozračju unutar Ville djeluje i restoran Nebula koja svojim gostima nudi jednstveni doživljaj mediteranskih i tradicionalnih jela s modernim pristupom.
Nazvan je po zvjezdanoj prašini koja se raširi po noćnom nebu, stvarajući prekrasne i tajanstvene oblike, baš poput izvanrednih gastronomskih iskustava koja se nude u samom restoranu. Ovaj restoran nas je posebno zaintersirao suvremenim pristupom mladog, ali iskusnog chefa Kristiana Galova kao i educiranim timom koji čine voditelj restorana Ivan Volarević i Domagoj Dominiković, voditelj hrane i pića.
U intimnom ozračju unutar Ville Orabelle djeluje i restoran Nebula koja svojim gostima nudi jednstveni doživljaj mediteranskih i tradicionalnih jela s modernim pristupom
— Ideja mediteranskog restorana Nebula je vrhunska ponuda u kojoj će svatko pronaći nešto za svoje nepce. Dnevni meni bit će idealan za poslovni ili lagani ručak dok večernji donosi ono najbolje što naš tim može ponuditi – kazao nam je chef Galov.
Najkvalitetnije namirnice
Dugogogodišnju ljubav prema gastronomiji i gurmansku narav te ljubav prema sezonskim namirnicama Galov svakodnevno prezentira na pjatima.
— U Nebuli spajamo najkvalitetnije namirnice modernim tehnikama, a pritom njegujemo naš mediteranski duh i tradiciju – rekao nam je.
Jelovnik je ispunjen uzbudljivim jelima koja spajaju lokalne sastojke s daškom svjetske gastornomije, a mi smo imali priliku kušati neka od njih. Započeli smo s toplim predjelom s pečenim kozicama i umakom od češnjaka, parmezana Grana Padano i čipsom od celera.
— Uz ovo jelo preporučili bismo bijelo lagano i ljetno vino autohotone sorte zlatarica vinarije Pilač koje izvrsno dolazi do izražaja uz kozice – rekao nam je Dominiković skrećući pozornost na pomno slaganu vinsku kartu kako bijelih i crnih istaknutih hrvatskih vina, tako i onih svjetskih.
Okosnica mediteranske kuhinje svakako je pasta pa smo tako isprobali špagete od cikle i đumbira s orasima i mladim sirom koji pruža savršen balans cijelom jelu. S ovim laganim i zemljanim jelom idealno se sljubljuje robusno vino sorte crljenak, šire poznate pod imenom zinfandel, vinarije Krolo.
— Našu interpretaciju punjene paprike završavamo pireom od celera koji se pravi netom prije posluživanja uz redukciju raznovrsnog povrća – naglasio je Galov dok nam je voditelj restorana Volarević predstavio Sagul Orange vino vinarije Violić.
Radi se o maceriranom bijelom vinu sorte rukatac. Krasi ga upečatljiva jantarna boja, neuobičajena tekstura te citrusne arome naranče koje su prisutne i u samom jelu.
Hvalevrijedna vinska karta
Kao točka na i, stigao nam je savršeno pripremljen juneći file s demiglas umakom, odnosno redukcijom junećih kostiju i vina uz kremu od pečene buče te okruglicama od krumpira, pečenog pršuta i parmezana. Jelo je posluženo sa sotiranim šparogama dok je cijeli vizualni dojam pojačan raznim klicama kao i mediteranskim začinskim biljem.
— Uz ovo jelo s karakterom zasigurno ide i vino s karakterom pa predlažemo kupažu merlota i cabernet sauvignona zadarske vinarije Degarra. Ovo aromatizirano vino s jagodama i borovnicama savršeno paše uz biftek – istaknuo nam je Volarević.
Uz hvalevrijednu vinsku kartu ne nedostaje i drugih osvježavajućih alkoholnih i bezalkoholnih pića. U ponudi raznih koktela ističe se njihov koktel s potpisom naziva Nebula. Plavozeleni koktel savršeno se stapa s bojama kompletnog ambijenta, a okus cvjetova lavande koja raste tik do vašeg stola daje mu neodoljiv mediteranski šarm.
— Gotovo godinu dana gradimo priču ovog restorana kroz vrhunsku uslugu, personalizirani pristup, ugodan ambijent te kvalitetu jela i pića te polako, ali sigurno, nadamo se, gazimo prema Michelinovom vodiču – istaknuo nam je Dominiković.
Domaći gosti
— Vrata smo otvorili i prema našim domaćim gostima. Želimo u našem restoranu redovito pozdravljati sugrađane koji će se zadovoljno vraćati, stoga je popust na cjelokupnu ponudu samo mali znak pažnje koji im možemo darovati za poklonjeno povjerenje – rekao je.
Uz poseban odnos prema gostima i usuđujemo se kazati, jednu od najljepših, a istovremeno skrivenih lokacija u Dubrovniku, restoran Nebula zasigurno će postati novo i uzbudljivo IT mjesto dubrovačke gastro-scene.