Grad

‘RESTART TURIZMA’ Tepšić na virtualnoj konferenciji o obnovi turističkih aktivnosti na Jadranu

Interreg Dbk konferencija jelka tepsic

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na virtualnoj konferenciji pod nazivom ‘Restarting of the touristic sector in the Adriatic area’, održanoj u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija –Hrvatska REMEMBER.

Ključne teme o kojima su raspravljali sudionici konferencije, predstavnici gradskih i lučkih uprava te turističkog sektora, bile su utjecaj krize prouzrokovane virusom COVID-19 na turistička kretanja te nautički turizam na području Jadrana.

U tom kontekstu, u svom izlaganju ‘Dubrovački turizam prije i poslije COVID-19 pandemije’ zamjenica Tepšić predstavila je sliku stanja primarne gospodarske grane u Gradu prije koronakrize u 2020. godini, a govorila je i o projektima na kojima Grad Dubrovnik trenutno radi kako bi pokrenuo paralizirano turističko tržište. U sklopu programa ‘Poštujmo Grad’, jedan od ključnih ciljeva gradske uprave je dugoročna održivost destinacije, istaknula je zamjenica Tepšić.

-Fokus strateškog projekta Poštujmo Grad je upravljanje i bolja koordinacija, kao i korištenje svih korisnih smart city alata, a od 2017. su napravljeni značajni pomaci. Iznimno nam je važna suradnja s udruženjem kruzerskih tvrtki CLIA-om, s kojom je ova gradska uprava izgradila partnerski odnos, a zajedničkim naporima postignuta je bolja organiziranost na terenu. U ovom se segmentu Grad Dubrovnik pokazao kao primjer ostalim kruzerskim destinacijama – rekla je između ostalog zamjenica Tepšić.

Dodala je kako je Dubrovnik prvi grad u Hrvatskoj sa ‘smart city’ strategijom, skupom projekata i aplikacija koji podižu kvalitetu boravka posjetitelja, a ovu tezu ilustrirala je brojnim primjerima dobre prakse.

-Aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume. Implementiran je i sustav za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada, koji uz opremu i inovativno softversko rješenje omogućuje upravljanje prometnim sustavom i automatsku provjeru turističkih autobusa koja podliježu naplati parkiranja na platou Pile – naglasila je.

Osvrnula se i na urbani razvoj Grada u budućnosti, a iz planova je izdvojila dubrovački električni brodski tramvaj te sustav Park´n´Ride parkirališta nadomak gradskog centra na Pobrežju s 624 parkirališna mjesta.

-Takav sustav parkiranja privilegira lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućuje puni doživljaj destinacije, bez zastoja i gužvi. Korak je to bliže k restrikciji vožnje motornih vozila uz samu kontaktnu zonu povijesne jezgre pod UNESCO-vom zaštitom, što je jedan od finalnih ciljeva našeg projekta Poštujmo Grad – naglasila je zamjenica Tepšić.

Organizator konferencije je Lučka uprava Dubrovnik, a uz predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik Kristijana Pavića, konferencija je okupila i predstavnike lučkih uprava hrvatskih i talijanskih gradova, poput Venecije, Trsta, Ravenne, Ancone, Zadra i Splita. Među ostalima, govornici su bili i predstavnici organizacije MedCruise te Ministarstva turizma i sporta.

Projekt prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija –Hrvatska REMEMBER promiče pomak prema održivom turizmu i rastu na programskom području kroz valorizaciju vrijedne pomorske kulturne baštine osam jadranskih talijanskih i hrvatskih luka kao pokretača konkurentnijih i uravnoteženijih razvojnih putova.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist