Zanimljivosti

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE ŽENA Besplatno predavanje o postpartumu

DO 1. STUDENOG Ove godine skoro sto beba manje nego lani

Babinje ili postpartum je postporođajno razdoblje koje počinje netom nakon porođaja u kojem se majčino tijelo vraća u stanje u kojem je bilo prije trudnoće i to u pogledu razine hormona i veličine maternice. Obuhvaća 6 tjedana nakon poroda ili, kako se obično u narodu zna reći, 40-tak dana. Čak je Svjetska zdravstvena organizacija ovo razdoblje okarakterizirala kao najkritičnije, a u većini svijeta na žalost najzapostavljenije razdoblje koje se ne tiče samo majki već i novorođene djece. Naime, prema statistikama najveći broj smrtnih slučajeva kako majki tako i novorođenčadi događa se upravo u ovom periodu.

Do relativno nedavno ovo je bila gotovo pa tabu tema, kao i reproduktivno zdravlje žena uopće. Na sreću trendovi su se promijenili pa se sada o tome puno više vodi računa i javno govori i to ne samo o fizičkom već i psihičkom aspektu.

Specijalizantica ginekologije i opstetricije Petra Kojan već je godinama posvećena osvještavanju javnosti o značaju navedenoga i podučavanju. U suradnji s nutricionisticom Mirnom Sentić, doktoricom kineziologinje Slavicom Žeger i psihologinjom Anamarijom Marelja organizirala je tako ciklus predavanja na temu reproduktivnog zdravlja žena. Riječ je o besplatnom webinaru, a posljednje u nizu predavanja je u petak, 29. rujna s početkom u 19 sati.

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist