Aktualno

REKORDNO SKUPI BLAGDANI Ove godine Božić je bio skuplji za 350 milijuna eura!

placa euro novac0034

Više nego ikada do sada trošili smo ovoga prosinca pa smo u lovu na blagdanski duh srušili rekord potrošnje. Čak 350 milijuna eura više potrošeno je ovih blagdana u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Od igračaka, hrane, mesa i svega sličnog, nije ni čudo što se u ovo vrijeme najviše troši.

-Malo više se potrošilo jer sve je skupo, meso je otišlo u nebo. Ali dobro, to je jedanput u godini, rekla je Slavica iz Zagreba.

Ovaj mjesec izdano je više od 158 milijuna računa što je 1,9 milijuna računa više nego u isto doba lani. Ukupan iznos računa iznosi 2,6 milijardi eura što je 351 milijun eura više nego prošle godine.

-Kontinuitet rasta i broj izdanih računa je stalan pa ne mogu reći da nas je iznenadio i porast broja izdanih računa, rekao je ravnatelj porezne uprave, Božidar Kutleša

Tome su, kako ističu stručnjaci, dva razloga – inflacija, ali i činjenica da trošimo više.

-Potrošili smo daleko više od onoga što je inflacija donijela, a to znači da su hrvatski potrošači skloniji potrošnji nego recimo potrošači u Njemačkoj koji su manje potrošili, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Samo u subotu uoči Božića potrošili smo 147 milijuna eura, što je 3,6 posto više nego istog dana lani. Na Badnjak ukupan iznos računa bio je 52 milijuna eura što je -39 posto manje nego lani, no ove je godine Badnjak pao na nedjelju dok je prošli bio u subotu. Na sam Božić potrošili smo 11 milijuna eura, odnosno 20 posto više nego lani, piše RTL Danas.

Stručnjaci upozoravaju da svojim mjerama veliku potrošnju potiče Vlada.

-Umjesto da potiču štednju, neracionalnost potrošnje u Hrvatskoj je vrlo visoka pa tako kupujemo ogromne količine hrane koje se i bace, zaključio je Novotny.

 

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist