Peškafondo

‘Region’

peskafondo

Panika! Panika je uhvatila našu Vladu! Hitno se smišljaju vatrogasni projekti na reformi mirovinskog sustava, sveukupnog zdravstva, javne uprave. Spominje se racionalizacija i čak 20 tisuća otkaza.

Usput, Vlada je spremna prodati sve što je profitabilno, a što je još uvijek u njenom vlasništvu. Valjda je svima jasno čemu sad tolika frka. Za vratom nam dahće EU, koja nam je dala rok. Ne posložimo li se do 22. listopada, eto belaja. Hrvatska gubi fiskalni suverenitet.
Zato Hrvatska i vapi za strateškim partnerima i stranim investicijama. Zasad smo se samo deklarativno o tome očitovali. U stvari ni sami ne znamo što nam je činit… Nema višegodišnjeg planiranja i strategije razvoja Hrvatske, npr. do 2020., ili Bože sačuvaj do2030. U nas je sve, od danas do sutra. Samo pusta stihija i partikularni interesi. Uzalud se Linić toliko trudi, prijeti, zatvara i kažnjava, prebire po papirima poreznih uprava i smišlja od čega može još otkinut bokunić. Ovih dana nevoljko priznaje, kako smo prošli magičnu brojku od 200 milijardi kreditnog zaduženja. I tu je početak kraja.

U svojem se jadu, očito, nema volje ni vremena osvrnuti vidjeti što rade u susjedstvu…

Recimo u Srbiju su došetali Šeici i kupuju sve pred sobom. Nedavno je tako Etihad Airways kupio srpsku nacionalnu zrakoplovnu kompaniju. Preuzeli su 49 posto srpskog prijevoznika i za to na račun bivšeg Jata položili 100 milijuna eura.

Investitori iz Saudijske tvrtke Mudadala najavili su otvaranje tvornice čipova. Negdje u nekoj srpskoj zabiti planiraju projekt vrijedan četiri milijarde dolara, za što im je potrebno tisuću visokoobrazovanih inženjera, dok bi sveukupno zaposlili 4,5 tisuća ljudi. Ta tvrtka će narednih mjeseci krenuti s pilot projektom otvaranja centra za razvoj čipova, istraživačke ustanove u kojoj bi posao trebali naći 50 srpskih doktora znanosti. I taj je projekt vrijedan par stotina milijuna eura.

Također ih zanima i licenca za 4G mobilnu mrežu, a bacili su oko i na suradnju sa Telekomom Srbije, s kojim bi zajednički gradili „data centar“. Taj projekt težak je desetke milijuna eura.

A druga grupa velikih investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će usmjerena prema poljoprivredi. Tvrtka Al Dahra je dogovorila s Vladom Srbije ulaganje od čak 400 milijuna dolara. Kupili bi osam propalih poljoprivrednih kombinata, a ogromna sredstva  uložili bi u izgradnju sustava za navodnjavanje. Hranu bi proizvodili u Srbiji, izvozili u Emirate, ali i na druga tržišta. Za to su im potrebne zračne ali i riječne luke za transport poljoprivrednih proizvoda. I eto novih ulaganja.

Planiraju još uložiti i u bankarski sustav, vojnu tehnologiju, tvornice za proizvodnju dijelova za Boeing i Airbus avione, infrastrukturu, sport i sportske objekte poput najmodernijeg terena za polo, ali i hotelske sadržaje.
Malo vas sve ovo iritira, a? I vragu je previše, zar ne?

S druge strane u Crnu Goru su ušli Azerbejdžanci. Nakon što jekanadski poduzetnik Peter Munk preuzeo luksuznu marinu Porto Montenegro, u Kumboru su Azerbejdžanci najavili turistički projekt težak 285 milijuna eura. Na predstavljanju se nacrtao čak i predsjednik CG Vlade Đukanović.
U regionu  se već na veliko grade i golf igrališta… A mi…

Što mi radimo? Naša će Vlada Maestrale, Kupare, Plat, Croatia osiguranje, Croatia Airlines, Hrvatsku poštansku banku, autoceste, prodati bud' zašto. Za zakrpati proračunske rupe. I onda…

Sjećate li se jednog Rusa Jevtušenka, Putinovog bliskog prijatelja, koji je kupio zemljište na Mljetu i najavio preko 100 milijuna eura vrijedan projekt. Bilo je to pred sedam godina. Vlada se u međuvremenu sjetila da je možda nešto mljetske zemlje državno. U slučaj se upleo DORH i projekt je blokiran. Ledina je bila tad, a ledina je i sad… Toliko o našim novim investicijama.

Adio Vam
 

Pročitajte još

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović

EKO-INCIDENT Spasio nas Covid!

Barbara Đurasović