AktualnoUrednički izbor

RAZRIJEŠEN GORDIJSKI ČVOR Excelsa nekretnine platit će Gradu 26 milijuna kuna

Srdj Zicara 1

Žičara bi ponovno mogla početi voziti prema Srđu već 1. srpnja. Rekao je to gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije upravo na temu žičare.

-Mogu sa zadovoljstvom istaknuti kako je razriješen gordijski čvor Grada Dubrovnika, dakle odnos s Excelsa nekretninama nakon devet godina. Od iduće sjednice Gradskog vijeća on kreće u boljem smjeru. Danas sam uputio vijećnicima materijale u kojima je definirano sporazumom plaćanje dugova iz prošlosti, dakle ukupno 46 milijuna kuna, Gradu, RH i Ministarstvu financija. Mi ćemo uprihodovati 26 milijuna kuna što je značajan novac kojeg ćemo uložiti u poboljšanje infrastrukture – rekao je ovog petka gradonačelnik Mato Franković dodavši kako je, kad je riječ o sklapanju ugovora o koncesiji, tvrtki Excelsa nekretnine upućen isti onaj ugovor koji je već bio dostavljen prošle godine, ali nikada nije i potpisan. Treba podsjetiti kako je Gradsko vijeće još prošle godine usvojilo prijedlog ugovora koji se između Grada i Excelsa nekretnina trebao sklopiti na 50 godina, a visina koncesijske nakade iznosi 15 posto. Novi prijedlog ugovora, skoro pa identičan prošlogodišnjem, moraju još usvojiti i gradski vijećnici. Očekuje se da će na godišnjoj razini Grad Dubrovnik, temeljem njega uprihoditi 10 milijuna kuna.

– Dvogodišnji napori ove gradske uprave urodili su plodom. Nisu svi blagonaklono gledali na zatvaranje žičare, ali vjerujem da je to u konačnici rezultiralo rješavanjem odnosa – naglasio je Franković.

-Ova gradska uprava bila je prva koja je podigla tužbu protiv tvrtke Excelsa nekretnine tražeći dug iz prošlosti i u konačnici se ispostavilo da smo bili u pravu. Naplatit ćemo cjelokupni dug iz prošlosti, uključujući i kamate. Samo u ovoj godini naši će sugrađani u Proračunu moći vidjeti benefit od preko 36 milijuna kuna. Vjerujem da će gradski vijećnici podržati i sporazum i novi prijedlog ugovora i da će žičara krenuti u rad – rekao je.

Treba podsjetiti i kako je gradonačelnik u nekoliko navrata do sad spominjao kako je usvojena odluka o 15 posto koncesijske naknade, a prema jednom vještvu premala te je dao naslutiti kako će se pred gradskim vijećnicima naći i odluka o njenom povećanju na 30 posto. No, to se nije dogodilo.

-Radili smo brojna vještačenja i nijedno, osim onoga od 15 posto, nije konkretno reklo koji iznos treba naplatiti, a u to su bile uključene brojne renomirane tvrtke – rekao je Franković. Dodao je kako će sva vještačenja i sve dopise Grada, DORH-a i Excelse dostaviti gradskim vijećnicima.

-Cjelokupni dug iz prošlosti bio je temeljen na 15 posto, a tri puta se taj postotak izglasao na Gradskom vijeću i upravo je to razlog zašto se ide s jednakim postotkom u budućnosti. Mislim da je to opravdano. I ja bih želio 20, 30, 40, 50 posto… Je li realno da ćemo to dobiti? Nije. – objasnio je gradonačelnik.

Na kraju je istaknuo kako u trenutku potpisivanja ugovora o koncesiji ne smije biti nikakvog duga ni spora te će Excesla morati odustati od svih upravnih i sudskih sporova. Kad je riječ o dugovima, Excesla nekretnine Gradu će uplatiti 10 milijuna kuna, a Carinska uprava, koja je tvrtku ovršila, morat će Gradu vratiti skoro 16 milijuna kuna i tako će dug prema Gradu biti plaćen.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist