Aktualno

Raste pesimizam građana, pada potpora Vladi

vlada sjednica

Godinu 2012., prvu na vlasti s Vladom Zorana Milanovića zemlja završava u pesimizmu.

Donosi to redovito istraživanje Crobarometra koje objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi agencija Ipsos Puls.

Čak 65 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 25 posto smatra suprotno.
U trenutku preuzimanja vlasti Hrvati su bili puni optimizma. Tada je 50 posto građana mislilo kako zemlja ide u dobrom smjeru, a samo 33 posto njih mislilo je suprotno. Vidljivo je kako je prepolovljen broj optimista, ali udvostručen broj pesimista u godinu dana.

A koji je optimizam vladao, pokazuje se u odnosu na posljednji mjesec vladavine Jadranke Kosor, u studenom 2011., tada je 83 posto građana mislilo da zemlja ide u lošem smjeru, a samo 10 posto njih mislilo je da ide u dobrom smjeru.

 Optimizam se počeo topiti, a u travnju je prvi put bilo više građana koji su mislili da zemlja ide u lošem smjeru, njih 49 posto, a u dobar smjer vjerovalo je 37 posto građana.
 
Do tada je donesen proračun, povećan PDV, poskupjela struja i plin, ali i Vladu napustila Mirela Holy i Zlatko Komadina. 
 
Zemljom je od travnja do lipnja rastao pesimizam, a on je posljednjih mjeseci više manje na stabilnih 2/3 pesimista. 
 
Iako su građani u prvim reakcijama nakon tri presude u studenom izražavali optimizam da se stvari kreću u dobrom smjeru, samo je nekoliko tjedan trebalo da sve bude kao i prije, a to je stabilni pesimizam.
Samo još SDP-ovi birači misle, njih 58 posto, kako zemlja ide u dobrom smjeru. HDZ-ovci su već mjesecima tradicionalni pesimisti s 80 posto. Birači Dragutina Lesara su pesimisti sa 65 posto, ali i birači ostalih stranaka i apstinenti.
 
Vlada Zorana Milanovića svojim potezima kod građana je nepopularna te 56,9 posto njih ne odobrava poteze Banskih dvora. Njih 34,2 posto odobrava poteze Vlade, a 8,9 posto ne zna.
 
Školskim ocjenama predsjednik godinu završava s 'četvorkom' ili s 3,61, a u ovom mjesecu bilježi najveći rast potpore u posljednjih godinu dana. Vlada je pak 'potonula' na najnižu ocjenu ili 2,38, bolje rečeno 'trojku'.  A Hrvatski sabor godinu završava s nikad lošijom ocjenom – 2,01 ili 'dvojkom'.
 

 

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist