Aktualno

PROVJERILI SMO Koliko osoba ‘treće dobi’ koristi Internet

Starci tehnologija

Trend porasta korisnika interneta u Hrvatskoj primjećen je u svim dobnim skupinama pa tako i u ‘trećoj’ dobi. Gledajući Dubrovačko-neretvansku županiju, u 2018. godini 37 posto stanovnika u dobi od 64 do 75 godine koristilo je Internet, što predstavlja velik skok, za razliku od 11 posto korisnika u 2017. godini.

Isti postotak u 2018. godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, zabilježen je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Istra je druga ‘top’ županija i bilježi 45 posto ukupnih korisnika u toj dobi, a Grad Zagreb ima najviše, odnosno 50 posto. Najmanji postotak korisnika zabilježen je u Varaždinskoj županiji, i to njih 10 posto. Kako ističu iz DZS-a za DuList, povećanje broja korisnika ‘treće’ dobi u našoj županiji trend je povezan s rastom ukupnog broja internetskih korisnika, što je kod nekih drugih malih županija obratan slučaj.

Koliko kupujete preko interneta?

Trgovina hrvatskih građana putem interneta također je u porastu. Statistike govore kako je 35 posto osoba u prethodnoj godini kupovalo robu i usluge putem interneta, što je porast od 6 posto u odnosu na 2017. godinu. Navike kupaca slične su onima od prethodne godine. Prema informacijama DZS-a, i dalje prednjači kupnja kućnih potrepština, odjeće i sportske opreme, ulaznica za priredbe, elektroničke opreme te dijelova za računala, dok je izračun najčešće potrošnje u jednoj kupnji oko 750 kuna. Na razini Hrvatske, broj online kupaca je veći, no u našoj županiji to nije slučaj. Naime, u 2017. godini broj korisnika je bio 46 posto, dok je u protekloj godini umanjen za 16 posto. Dakle, 30 posto stanovnika naše županije voli i bira kupnju putem Interneta. No iz DZS-a ističu kako je ‘broj ispitanika u anketi proporcionalan broju stanovnika u županiji pa se može dogoditi da kod manjih županija bude takvih fluktuacija zbog manjeg broja anketiranih osoba’. Inače, promatrane jedinice bile su osobe u dobi između 16 i 74 godine i njihova kućanstva, a veličina uzorka je 5,498 osoba.

16 posto nema pristup Internetu

Gotovo sva kućanstva u Hrvatskoj koriste se fiksnim pristupom internetu, a broj kućanstava koja pristupaju internetu putem mobilnih mreža porastao je s 57 posto na 66 posto, uglavnom zahvaljujući sve većoj dostupnosti mobilnih uređaja. U 2018. godini, pristup Internetu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imalo je 84 posto kućanstava (s fiksnim pristupom 89 posto, mobilni 73 posto), a računalom ih je opremljeno 80 posto. Dakle, u 2018. godini 16 posto kućanstava naše županije nije imalo pristup Internetu, dok je na razini ukupnog broja anketiranih Hrvata taj broj za 2 posto veći. Rezultati istraživanja pokazali su da je najčešći razlog tomu nepostojanje potrebe za upotrebom interneta te nedostatno znanje za njegovu upotrebu. Znatan broj ispitanika istaknuo je da su previsoke cijene usluga i potrebne opreme razlozi zbog kojeg nemaju internetski priključak. Usporedno s 2017. godinom, kućanstava s pristupom Internetom bilo je 73 posto (s fiksnim pristupom 91 posto, mobilni 60 posto), a 11 posto manje ih je bilo opremljeno računalom.

Za što Hrvati koriste Internet?

Prema informacijama DZS-a, pojedinci se najčešće koriste internetom za prikupljanje informacija o proizvodima i uslugama (87 posto), prikupljanje informacija o zdravlju (68 posto), upotrebu e-pošte (79 posto), gledanje videosadržaja sa stranica za razmjenu poput Youtubea (82 posto) te sudjelovanje na društvenim mrežama (72 posto).

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 13. veljače 2019.

Pročitajte još

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist