DuList INUrednički izbor

PROĐIRALI SMO KUĆICAMA Evo koje se delicije nude!

kucice zimski festival102

Božićno vrijeme smatra se najljepšim dobom godine kada su svi gradovi okićeni blagdanskim ukrasima, obasjani mnoštvom lampica, prepuni zabavnih događanja te vrve od ljudi koji su dobro raspoloženi i uživaju u adventskom vremenu i sve što ono donosi. Prva adventska nedjelja započela je sunčano i izmamila mnoštvo ljudi u Grad kako bi uživali u novonastaloj božićnoj atmosferi i probali razne delicije koje se nude u kućicama. Koju prigodnu hranu i pića donosi adventsko vrijeme na Stradunu, Brsaljama i Gundulićevoj poljani te koji su noviteti u ponudi s obzirom na protekle godine, provjerili smo ove nedjelje poslijepodne za naše čitatelje.

Prvo se svakako treba zaustaviti na Brsaljama. Prva kućica naziva OPG Mirjenko Mrakovčić nudi autohtone proizvode s otoka Krka, a to su ovčji sirevi čija se cijena kreće od 139 do 250 kuna. Litra domaćeg maslinovog ulja košta 100 kuna, a mogu se kupiti i arancini, smokve po 30 kuna, bademi, razno začinsko bilje, a pažnju na ovu kućicu zasigurno privlači izložena prava ovčja vuna. Nasuprot toj kućici, nalazi se obiteljski OPG Pčelarstvo Veber iz Slavonije gdje se za cijenu od 50 do 80 kuna mogu kupiti različite vrste meda poput livadskog, šumskog i cvjetnog. Osim proizvoda, na kućici ‘Solitudo’ na Brsaljama se mogu popiti i vrući kokteli i vruća tekila po cijeni od 28 kuna, a može se pojesti i buncek s kiselim kupusom od 35 kuna te se svaki dan spremaju i marende te neizostavne kobasice od 20 kuna.

U samom središtu zbivanja, na Stradunu, nalazi se kućica ‘Barba’ gdje je ponuda jela u potpunosti riblja.

-Mi smo zapravo jedina kućica koja nudi ribu na Stradunu i općenito na festivalu. Imamo burger od hobotnice, on košta 39 kuna, burger od tune 44 kune, imamo sendvič od hobotnice i maskarponea od 30 kuna. Zatim imamo sendvič od domaće riblje paštete, mariniranih inćuna i rikule, također od 30 kuna, salatu od hobotnice od 35 kuna, salatu od kozica od 39 kuna, imamo i riblje plate za dvoje od 99 kuna i za četvero od 150 kuna. S obzirom da su svake godine u ponudi kobasice, sarme i slično pa smo zato išli na tu shemu, nadamo se da će biti dobro – rekla nam je Kate Obradović na kućici Barba.

Osim ribljih delicija, neizostavno je istaknuti kobasice i sarme čiji se miris širi duž cijelog Straduna, a jedna porcija košta od 20 do 30 kuna. Cijene ipak variraju od kućice do kućice. Svakako je važno spomenuti i prikle koje koštaju također 20 – ak kuna.

Slavonska kućica ‘Vukovarska kućica’ nudi tri vrste domaćih kobasica iz Vukovara.

-U našoj ponudi se nalazi i naš domaći ajvar, teglica od 450 grama košta 28 kuna, a cijena kobasica se kreće od 20 do 25 kuna. Specijalitet je svakako Vukovarska kobasica s karameliziranim lukom i preprženom slaninom koja košta 25 kuna – istaknula je Vesna Bratec iz Vukovarske kućice.

Na kućicama s dalmatinskim delicijama nudi se drniški pršut, porcija soparnika iznosi 14 kuna, mogu se pojesti i plate s pršutom, sirom i maslinama. Cijena plate ovisi o izboru, ali kreće se od 40 do 140 kuna. Bijelo i crno kuhano vino košta 20 kuna.

Na Gundulićevoj poljani naišli smo na novitete poput onih u kućici ‘Guloso’ gdje se umjesto već tradicionalnih prikli mogu pojesti knedle u raznim umacima po želji te koštaju 20 kuna. Neobičan je i burger od trgane svinjetine koji košta 35 kuna te dnevne marende koje koštaju također 35 kuna. Ni djeca nisu zaboravljena jer su za njih napravljeni dječji hot dogovi po cijeni od 12 kuna. Na kućici ‘Pomalo’ mogu se probati razna craft piva u rasponu cijena od 18 do 63 kune. Na toj se kućici može popiti i Rum punch i kuhano vino od 18 kuna.

Kućica ‘Royal’ nudi dnevna jela od 25 do 55 kuna, a to su balančane punjene povrćem i zapečene sirom, dinstani kiseli kupus s kobasicama, bakalar na bijelo te gulaš od hobotnice. Od slastica tu su baklave od 20 kuna te pečeni kesteni od 25 kuna.

Mnoštvo toga se može okusiti u ovom adventskom periodu, od onih tradicionalnih jela i slastica koje čine ovo božićno vrijeme posebnim poput prikli, kobasica, sarmi, kuhanog vina, pa sve do nekih noviteta i modernijeg pristupa tradicionalnoj božićnoj kuhinji, kako bi svi ljudi pronašli svoj kutak za opuštanje i užitak, kako u hrani i piću tako i u zabavnim događanjima. Iz toga se može zaključiti kako pravi smisao Božića leži u radosti i smijehu svih ljudi, a to je lakše postići uz dobru hranu, pića i glazbu.

Mia Josipović

Pročitajte još

FOTOGALERIJA Dan je savršen za šetnju po Gradu

Dulist

MLADA FOTOGRAFKINJA O PROJEKTU U TRSTENOME Leonardino dubrovačko podvodno kraljevstvo

Andrea Đurasović

NAJMLAĐI ODBROJAVAJU Stižu Medo, Djed Mraz, vilenjaci…

Dulist