Jednostavan čokoladni kuglof uvijek je dobra opcija. Kao klasičan, čokoladni kolač kroz godinu taman paše uz šalicu kave, a uz dodatak začina za medenjake očarat će vas mirisom blagdana koji su nam sve bliže.
230 g glatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
20 g kakaa u prahu
2 žlice začina za medenjake
80 g maslaca
160 ml ulja
200 g jogurta
2 jaja
180 g šećera
2 paketića vanilin šećera
100 g čokolade za glazuru
U zdjelicu prosijte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, začin za medenjake i kakao. Ostavite sastrane.
Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi pa ga izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajima. Dodajte jogurt i ulje pa sve još kratko izmiksajte.
Prosijane suhe sastojke dodajte malo po malo te miksajte smjesu na najmanoj brzini, dok ne uklonite sve grudice.
Pripremljenu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za kuglof. Ovi sastojci dovoljni su za manji kuglof, ja sam koristila Zenker kalup za kuglof promjera 18 cm.
Kuglof pecite 25-30 minuta na temperaturi od 170 °C. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.
Pečeni kuglof ostavite 2-3 minute u kalupu, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i prelijte čokoladnom glazurom. Čokoladi prilikom topljenja dodajte 1 žličicu ulja kako bi bila mekša i sjajnija.
Piše: Jannette Razum / Slatki svijet
Jannette Razum autorica je web portala Slatki svijet s receptima za torte i kolače te istoimenog webshopa u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.