Crna kronika

PRIPAZITE NA ROMANTIČNE PREVARE Predstavila se kao izbjeglica iz Sirije i pokrala 64-godišnjaka

novac euro euri

Kazneno djelo prijevare prijavio je tijekom ponedjeljka 64-godišnjak, kojeg je nepoznata ženska osoba predstavljajući se kao državljanka Sirije, prevarila za gotovo četiri tisuće eura.

U svojoj prijavi je naveo kako je početkom ožujka ove godine putem društvene mreže stupio u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije i da se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu. Opisivala mu je teške uvjete u kojima se nalazi nakon čega mu je poslala e-mail adresu agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije.

Oštećeni je stupio u kontakt s osobom iz navedene agencije koja mu je ustupila bankovni račun na koji je u dva navrata uplatio ukupno 3.710,00 za troškove prijevoza i izrade dokumenata na ime državljanke Sirije s kojom je dalje nastavio kontaktirati.

Kada mu je državljanka Sirije rekla da se nalazi u bolnici i da joj je za potrebe troškova liječenja potrebno uplatiti 2.650 eura oštećeni je shvatio da je prevaren i cijeli je slučaj prijavio policiji.

– Ovo je klasični primjer tzv. romantične prijevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise – upozoravaju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Nadalje, upozoravaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet. Naime, u slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192.

Pročitajte još

U LOVIŠTU Ukrajinka uništila šumu, ugrozila stanište ptica, gradila bez dozvole…

Dulist

UBOJSTVO U POKUŠAJU NA KORČULI Nožem nasrnuo na izvanbračnu suprugu i teško je ozlijedio

Dulist

Državljanin BiH (36) vozio s 3 promila alkohola

Dulist