Zanimljivosti

Predavanje o hrani bez glutena u ponedjeljak u Hiltonu

hilton

Hiltonov Blue Energy Team u cilju podrške i jačanja odnosa sa zajednicom, u suradnji s udrugom kronično bolesnog djeteta „Zajedno do zdravlja“ i uz potporu Hrvatskog društva za celijakiju iz Zagreba organizira predavanje „Obrok bez glutena“ u ponedjeljak, 13. listopada u 14 sati.

Sve popularniji način prehrane ‘bez glutena’ mogao bi i trebao zapravo postati standardni dio ponude današnjih restorana. U današnje vrijeme sve je više osoba s posebnim zahtjevima prehrane uzrokovanih težnjom za zdravom prehranom, kao i osoba koje ne podnose neku hranu, osoba s alergijama, a bitno više je i osoba s celijakijom, bolesti koja zahtjeva striktnu bezglutensku prehranu.

Među mnogim alergenima jedan od vrlo čestih uzročnika je gluten. Gluten postaje svakim danom sve više jedan od najčešćih uzročnika tegoba ljudi i jedan od vrlo ne poželjnijih sastojaka hrane. Oboljelima od celijakije gluten je uzročnik teških zdravstvenih smetnji. Sve češće se restorani susreću s gostima koji očekuju bezglutenski menu, a mnogi i striktno bezglutenski za osobu s celijakijom jer se ova bolest liječi samo striktnim, doživotnim isključivanjem glutena iz prehrane.

Priprema obroka bez glutena može biti jednostavna, ali tek kad se dobro upozna brojne njene specifičnosti. Restorani mogu biti i jesu u mogućnosti ponuditi čak i striktno bezglutenski menu za osobu s celijakijom.

O razlici između obroka bez glutena i striktno bezglutenskih obroka kakav mora biti za osobe s celijakijom, o bolesti celijakiji, o specifičnostima u pripremi takvih obroka, o izboru namirnica, te kako isključiti greške koje mogu narušiti zdravlje osobama s celijakijom i o važnosti pridržavanja specifičnih propisa za pripremu bezglutenske hrane govorit će dugogodišnja predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju Ružica Lah, iskusan terapeut za bezglutensku prehranu, autorica brošure „Pravilna bezglutenska prehrana osoba s celijakijom“.

Predavanje je usmjereno oboljelima od celijakije, kuharima i kuhinjskom osoblju te budućim kuharima i njihovim profesorima, a za nazočne će biti servirane i neke bezglutenske delicije.

Pročitajte još

[FOTO] AKCIJA ČIŠĆENJA U Uvali Lapad izvučeno čak 300 kg otpada

Dulist

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist