Kultura

PREDAVANJE MARINKA MARIĆA Dubrovnik i zaleđe: identitet i vjera

marinko maric 01

Dubrovački muzeji u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku nastavljaju s edukativnim predavanjima i tijekom veljače. Predavanje na temu ‘DUBROVNIK I ZALEĐE: identitet i vjera’ održat će doc. dr. sc. Marinko Marić, u četvrtak, 21. veljače 2019., u 18.30 sati, u glazbenoj dvorani Kneževa dvora.
Naslonjeno neposredno na dubrovački teritorij, zaleđe je bilo strateška točka pa su tamošnje političke, gospodarske i demografske prilike često imale značajan utjecaj i na prilike u Dubrovniku. Dobri odnosi sa zaleđem bili su nužan uvjet opstanka za Dubrovnik kroz čitavu njegovu prošlost. I Dubrovčanima i stanovnicima zaleđa bilo je u interesu da se veze ne prekidaju, jednima zbog sigurnosti trgovine a drugima zbog tržišta, mogućnosti zapošljavanja i nalaženja utočišta u pogibeljnim situacijama.

Utjecaj prilika u zaleđu na one u Dubrovačkoj Republici posebice je bio izražen u drugoj polovici 15. stoljeća kada su Osmanlije osvojile prostor Huma i Bosne. Tadašnja migracija iz zaleđa prema Dubrovniku značajno je promijenila demografsku sliku Dubrovačke Republike. Osim ratnih i mirnodopska vremena također su imala stalne migracijske procese iz zaleđa prema Dubrovniku.

Dubrovnik je kao katolička sredina bio osjetljiv na doseljavanje pripadnika ostalih vjera. Granica Republike bila je i čvrsta vjerska granica. Privilegij useljavanja na područje Republike odnosio se uglavnom na katolike. S pripadnicima ostalih vjera situacija je bila drukčija. Pravoslavcima i muslimanima iz zaleđa Dubrovčani nisu dopuštali da se nastanjuju na području Republike. Odnos Dubrovčana s pripadnicima drugih religija više je bio koegzistencija ili prilagođavanje, a manje tolerancija ili prihvaćanje. Politika prema inovjercima temeljila se na načelu ‘cuius regio, illius religio’, s političkim ciljem očuvanja homogenosti kao uvjeta održanja Republike u opasnom geopolitičkom okruženju.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist