Konobari su prema podatcima portala MojPosao i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dalje natraženiji radnici, no, piše Lider, s tim se ne slažu u Glasu poduzetnika i Nacionalnoj udruzi ugostitelja. Tvrde da potražnja za konobarima nije ni izbliza kao što je bila prije pandemije te da se taj sektor ne oporavlja, a za to imaju i argumente. Prema njihovim podacima, veliki broj konobara, koji su do početka pandemije radili u domaćem ugostiteljstvu, ili se iselio ili prekvalificirao.
Vedran Jakominić, člana Odbora za ugostiteljstvo i turizam Udruge Glas poduzetnika i vlasnik King’s Caffea, za Lider ističe kako su nakon godinu dana mrcvarenja ljudi promijenili struku, a mnogi i domovinu. Izuzetno mnogo ljudi otišlo je u građevinu te su timovi s kojima su domaći ugostitelji godinama razvijali kvalitetu nestali iz njihova sektora. Nadajući se boljoj sezoni, krenulo je traženje sezonskih radnika pa je tako i potražnja donekle prisutna, no tek će se vidjeti što će se od toga stvarno i realizirati.
-U ugostiteljstvu je prije pandemije radilo oko 40 tisuća ljudi, a taj broj je trenutačno na 50 posto. Bez posla je ostalo mnogo konobara, kuhara, pomoćnog osoblja, domaćina, slastičara, sommeliera i pizzaiola. Točan broj imat ćemo na jesen. Postoji još ogroman broj zombie tvrtki koje egzistiraju kako bi svojim radnicima osigurale naknade za očuvanje radnih mjesta. S druge strane, postoji i veliki broj tvrtki koje odbijaju prihvatiti činjenicu da su prezadužene, nemaju likvidnost ni pristup sredstvima i čekaju ih stečajevi i blokade. Ako sezona i kraj godine budu vrlo produktivni, očekujem da će na nogama ostati otprilike 60 posto trenutačno aktivnih ugostiteljskih objekata. U suprotnom, neće ostati nitko – kaže Jakominić za Lider. Slično tvrde i u Nacionalnoj udruzi ugostitelja gdje ističu da je velika potražnja za konobarima, ali jednako tako i za ostalim djelatnicima u ugostiteljstvu, nastala zbog toga jer ogroman broj konobara napušta ugostiteljstvo, a osoblje je ugostiteljima i dalje potrebno. Prema podacima te udruge, traži se pet tisuća konobara, a otišlo ih je više od jedanaest tisuća, što predstavlja više od 20 posto ukupno zaposlenih u ugostiteljstvu.
Slijedeća vijest