Kultura

POTRESNI FILM JAKOVA SEDLARA ‘Ne dižite ruku na sebe, niste sami, ima smisla živjeti’

sedlar film branitelji 2

Dokumentarni film ‘3069’ redatelja Jakova Sedlara prikazan je ovog četvrtka u kinu Sloboda povodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Film donosi osam priča o samoubojstvima branitelja te je dio nacionalne manifestacije Festivala domoljubnog filma ‘Gordan Lederer’.

– Sam festival je nastao samo s jednom idejom, a to je ne dopustiti zaboravu Domovinski rat i hrvatsku povijest. Kroz naš Festival dokumentarnog filma govori istina, istina o hrabrim podvizima i žrtvama rata viđeni kroz objektiv kamera naših redatelja – izjavio je autor festivala Marijan Capek te je poručio braniteljima da ‘ne dižu ruku na sebe da vjeruju da nisu sami’.

Film je posvećen svim živućim braniteljima i onima koji su počinili suicid te njihovim obiteljima, a redatelj je zahvalio i svim sugovornicima unutar filma koji su pristali iznijeti svoje potresne i tužne priče.

– Svrha ovog filma zbog kojeg sam ga počeo raditi je reći ljudima koji razmišljaju o tom činu samoubojstva ‘nemoj to napraviti, ima nade, imaš obitelj, imamo državu, ima smisla živjeti’ – rekao je redatelj Sedlar te potom zajedno s autorom festivala dodijelio zahvalnice. One su otišle u ruke 50 – tisućitom gledatelju, gradonačelniku Matu Frankoviću, ravnatelju Kinematografa Dubrovnik Nikši Konsuu, Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovnik te predstavnicima udruge.

– U ime Kinematografa Dubrovnik mogu samo reći da ćemo ubuduće kao i do sada uvijek biti tu kako bismo prezentirali ovu tešku problematiku naših branitelja koja se mora komunicirati s javnosti svakodnevno, pa i na ovaj način, kroz projekciju – rekao je Konsuo.

– Gledajući ovaj film čovjek mora ostati potresen, to su također ožiljci rata koji dolaze uz ovaj teški teret, ali i činjenica da nakon svega onoga što je prošlo, imamo slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. Mnogi su je sanjali i dosanjali su je zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima. Samo malo nam treba da krenemo naprijed. Zato, vrijedilo je i imamo slobodnu domovinu – komentirao je Franković.

Mia Josipović

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist