Aktualno

POTPISANI UGOVORI Više od 20 milijuna kuna stiže u županiju!

ugovori coric pavic058

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić uručio je ovog petka u Dubrovniku sedam ugovora za projekte na području Dubrovačko-neretvanske županije financiranih iz europskih fondova, dok je ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić uručio jedan ugovor. Ministarstvo je tako ugovore potpisalo s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA, čiji je ugovor ujedno i najveći u iznosu od 14,4 milijuna kuna, zatim općinama Ston i Kula Norinska te gradovima Opuzenom i Dubrovnikom.

-S naše strane kroz ovih sedam ugovora dodjeljujemo sredstva u vrijednosti 19 milijuna kuna. Njima ili sufinanciramo provođenje europskih projekata na području županije ili dodjeljujemo tehničku pomoć DUNEA – i, tj. našoj produženoj ruci na terenu za izgradnju projekata. Tih 14 milijuna kuna koje će poći regionalnom koordinatoru je ključ za daljni razvoj projekata ove županije. Ova županija je iznimno uspješna u izvlačenju EU fondova s 5,3 milijarde kuna koje su već sada ugovoreni – naglasio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Marko Pavić.

-Iznimno mi je zadovoljstvo što smo danas potpisali ugovore koji osiguravaju nacionalna sredstva Gradu Dubrovniku po pitanju energetske obnove OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića, kao i jedan ugovor za projekt ReDu. Više puta smo isticali koliko su bitna europska i nacionalna sredstva, a posebice smo dokazali da se koriste u Gradu Dubrovniku. Ono što smo obećali i realizirali smo, a to je korištenje EU fondova. Kada završimo ovaj projekt tada će to biti tri osnovne škole i dva vrtića koja smo u jednom mandatu energetski obnovili. Novi, kvalitetniji i bolji uvjeti i za profesore i za učenike – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako se ovim potezom nastavlja odlično korištenje EU fondova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-Drago mi je da ovim ugovorima veliki dio ide na našu razvojnu agenciju koja je i regionalni koordinator. Naš regionalni koordinator će u idućem financijskom razdoblju igrati veliku ulogu. Zbog toga mu se ona osigurava i u nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. Bez takve koordinacije bilo bi puno teže provoditi ove projekte. Nastavit ćemo dalje koristiti fondove EU za razvoj županije, gradova i općina jer to je ponekad jedini izvor financiranja naših projekata i zbog toga smo sretni da smo dio EU obitelji i možemo koristiti sredstva kohezijske politike kako bismo ubrzano razvili ono što redovnim putem ne bimo mogli razviti – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić dodijelio je načelniku Općine Slivno ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području dijela aglomeracije Malostonski zaljev u ovoj općini i to na dionici Klek – Repić – Duboka.

– Riječ je o projektu koji se odnosi na sjeverni dio županije, točnije područje Slivnog, Komarne, Mljetskog kanala i Neuma. Osigurali smo sredstva za izgradnju sustava odvodnje do granice s Bosnom i Hercegovinom. Dovršetkom sustava s njihove strane ćemo osigurati da se odvodnja s područja Slivnog nakon desetljeća konačno rješi – naglasio je ministar Ćorić.

Podsjetimo, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu dodatno sufinancira navedene EU projekte i to uz 50 posto sredstava koje je Grad bio dužan osigurati iz proračunskih izvora. Ugovori MRRFEU-a vrijedni su: 2.392.953,35 kuna (za OŠ I. Gundulića), 230.200,97 kuna (za OŠ Marina Držića te 104.023,50 kuna za projekt ReDu).

 

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist