Hrvatska

Porez na nekretnine ovisit će o lokalnim vlastima, najavljena cjelovita porezna reforma

most peljesac bacic02

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potvrdio je da će visina poreza na nekretnine ovisiti o šefovima jedinica lokalne samouprave. Gradonačelnici i načelnici moći će formirati različite zone na svojim područjima, u kojima će porez biti viši ili niži, prenosi Dnevnik.hr.

Cjelovita porezna reforma bit će predstavljena najkasnije sredinom idućeg tjedna, a premijer Plenković već je osigurao podršku koalicijskih partnera. Nekretnine koje se dugoročno iznajmljuju, kuće za odmor i neuseljive nekretnine bit će izuzete od poreza.

Ministar Bačić je istaknuo da ne očekuje spektakularne rezultate u prvim mjesecima primjene, ali smatra da je ovo važan korak za vraćanje nekretnina u njihovu primarnu funkciju stanovanja, umjesto spekulativnih zarada.

– Uvjereni smo da ćemo ovime poslati poruku da je došlo vrijeme da se nekretnine koje nisu u funkciju stanovanja nego često u funkciji spekulativnih zarada, vrate u onu namjenu zbog koje su prvobitno građene – izjavio je ministar Bačić.

Pročitajte još

IZMJENE U E-DNEVNICIMA Nastavnici tjelesnog će upisivati motoričke i funkcionalne sposobnosti učenika

Dulist

Nestašica poznatih antibiotika, Klavocina nema do idućeg ljeta!

Dulist

OPREZ! U zaleđenim lignjama iz Španjolske opasni teški metal

Dulist